Viihde

JR 35:n taisteluiden
tieltä jo neljäs kirja

HEIKKI ALA-NISSILÄ

Varsinaissuomalaisen JR 35:n vaihteet jatkosodassa on jo lähes kokonaan julkaistu. Tähän mennessä niistä on julkaistu jo neljä kirjaa. Vielä riittää aineistoa ehkä yhteen, asemasotavaihetta kuvaavaan kirjaan.

- Suunnilleen 800 sivua tekstiä on jo tullut neljässä tähän asti julkaistussa kirjassa. En uskonut aineistoa riittävän näin laajaan sarjaan, JR 35:n perinnetoimikunnan arkistoista teoksia toimittanut loimaalainen kustantaja Arto Pietilä sanoo.

Uusimman teoksen aiheena on taisteluosasto Ruotsaloksi kutsutun JR 35:n eteneminen syksyn 1941 aikana itärajan taakse kohti Petroskoita. Sen hyökkäyssuunta käännettiin pohjoisemmaksi kohti Karhumäkeä.

Pietilä on koonnut uuteen kirjaansa Taisteluosasto Ruotsalo, Hurja rykmentti tositoimissa rykmentin esikunnassa vaikuttaneen luutnantti Arvo Turusen kertomuksia esikunnan työskentelystä sodan tiimellyksessä. Niiden lomaan hän on sovittanut etulinjan upseerien sotapäiväkirjoista ammentamaansa aineistoa, jossa hyökkäystä kuvataan korpia pitkin koukkaavien soturien näkökulmasta. Sokerina pohjalla on loimaalaissyntyisen Onni Rantalan vauhdikas kuvaus pienen partion retkestä vihollisen selustassa ollutta huoltokeskusta tuhoamaan. Kustannus HD:n kustantama teos on enemmän dokumentti kuin sotaromaani.

- Totta joka sana. Kaikki tiedot pitävät paikkansa, kirjan tarkastanut JR 35:n veteraani Oiva Sinervo vakuuttaa.

Kirja otettiin JR 35:n veteraanien keskuudessa myönteisesti vastaan. Loimaan seudun sotaveteraanien puheenjohtaja Olavi Jokelan mielestä on hienoa, että rykmentin vaiheet on voitu tallentaa jälkipolville.

- Jos niitä ei olisi kestetty, ei nyt valmistauduttaisi Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlallisuuksiin, Jokela päätteli.