Yhteispelillä selvitettiin solmut ja seitit

TS/Ulla Kudjoi<br />Vartionjohtajat Emilia Reponen (vas.), Tanja Glad ja Saara Raitis auttava Zoraya Hookerin läpi hämähäkinseitistä.
TS/Ulla Kudjoi
Vartionjohtajat Emilia Reponen (vas.), Tanja Glad ja Saara Raitis auttava Zoraya Hookerin läpi hämähäkinseitistä.

HANNA TOIVONEN

- Nyt mene siitä yli. Sinne. Nyt tosta.

Muut sauvolaisvartiolaiset neuvoivat Katariina Launtoa ja Zoraya Hookeria , eläviä narunpäitä. Parimetrisen narun päät oli solmittu heidän vyötärölleen, ja heidät piti neuvoa narun yli, ali ja ympäri niin, että lopputulos olisi merimiessolmu.

180 vartiolaista Varsinais-Suomesta kokoontui lauantaina Ruskolle retkipäivään setvimään solmuja, rakentamaan köydestä tikapuita ja naputtamaan vasaralla. Kun tapahtuman nimi oli Yhtä köyttä, tehtävätkin olivat sellaisia, että niissä tarvittiin yhteistyötä.

Varusteina jokaisella vartiolla oli kahdeksanmetrinen köysi, vasara ja pihdit. Eli tosiasiassa Ruskolla vedettiin pariakymmentä köyttä.

Johtajapula vaivaa kunnissa

Tapahtumassa oli vartioita ja venekuntia Varsinais-Suomen piirin alueelta.

- Tarkoitus on saada vartiot toimimaan muuallakin kuin koloillaan ja lippukunnat tutustumaan toisiinsa, kertoi alueohjaaja ja retkipäivän johtaja Satu Päivärinta .

Varsinkin pienissä kunnissa partiolippukuntien kannattaa tehdä yhteistyötä.

Päivärinnan mukaan Turun ympäristökunnissa on pulaa parikymppisistä ja aikuisista partiojohtajista. Kun nuoret tulevat opiskeluikään ja muuttavat pois kotoa keskuksiin, partio jää.

- Vaikka tämä on nuorisojärjestö, toimintaan tarvitaan myös aikuisia. Jalkapallomatseista löytyy vanhempia kentän laidalta kannustamasta, mutta ei partiosta.

Lapsia partiotoiminta kiinnostaa yhä. Esimerkiksi 30-vuotta täyttävässä Ruskon Maunun Partiossa on tänä syksynä kolme sudenpentulaumaa tavallisen kahden sijaan.

Paalusolmutettuja vyötäröitä

Ruskolaismetsän siimeksessä vartiot opettelivat muun muassa tekemään paalusolmun vyötärölleen ja kiristämään narun kahden puun väliin eli tukkikytkyn.

Turkulainen Mestarit-vartio opetteli taitoja sangen mestarillisesti, ja kuka onnistui solmussa ei jättänyt muita pähkäilemään yksin.

Mestarit kuuluvat Turun Pansiossa ja Suikkilassa toimivaan Partio-Puhurit -lippukuntaa, jossa ei ole pulaa parikymppisistä ja aikuisista johtajista.

- Turku on opiskelukaupunki ja me saamme hyötyä siitä, kertoi lippukunnanjohtaja Marika Sammalsaari seuratessaan hyväksyen mestareiden narutyöskentelyä.

Sen sijaan tänä syksynä aloittaneisiin sudenpentuihin vielä mahtuisi lapsia, varsinkin Suikkilassa.

Seitistä putkahti kookospähkinöitä

Yksi päivän suosituimmista tehtävistä oli yrittää läpi "hämähäkinseitistä", kahden puun väliin viritetystä narukyhäelmästä, koskematta naruja. Sauvolaiset kookospähkinät selvittivät hämähäkinseitin yhteispelillä. Isommat nostivat pienempiä ja kun toiselta puolelta nostettiin, toiselta otettiin vastaan. Yksi kerrallaan seitin aukoista putkahti toiselle puolelle kookospähkinä. Ihan naruja koskettamatta ei selvitty.

- Mut hauskaa oli, totesi Anni Heikonen .

Itse asiassa niin mukavaa, että kookospähkinät päättivät tehdä sen uudestaan. Yhteistyöllä ja kovan naurun säestämänä.