Juha ja kaverit veteraanien asialla

TS/Matti Hietala<br />Herra helmikuu, Pertsa Koivula.
TS/Matti Hietala
Herra helmikuu, Pertsa Koivula.

SARI MIETTUNEN

Haluatko nähdä Mikko Kivisen ja Mato Valtosen vähissä vaatteissa?

Noh, hyvän asia eteen tämä uusi poikakalenteri kannattaa kumminkin hankkia. Sen myynnistä kerätyt rahat menevät sotiemme veteraanien hyväksi.

Seinäkalenteria aletaan myydä lokakuun alussa marketeissa ja huoltoasemilla. Siinä poseeraavat 12 suomalaisen musiikki-, näyttämö- ja elokuvataiteen ammattilaista, Kivisen ja Valtosen lisäksi muun muassa Juha Veijonen , Pertsa Koivula , Aarne Tenkanen ja Halavatun papat -yhtye, jonka ideasta kalenteri on syntynyt.

- Kalenterin hinta on 12 euroa, ja sen tuotto välitetään 100-prosenttisesti veteraanien hyväksi. Kaikki osapuolet malleista kuvaajaan ja mainostoimistoon ovat työskennelleet asevelihintaan eli palkatta, kertoo Silja Lehti Veteraanivastuu ry:stä.

Mallien värväys kalenteria varten kävi varsin helposti. Ihonsa paljastaneet suhtautuivat kuvauksiin terveen itsetuntoisesti.

- Veteraanit ovat tavallisia suomalaisia miehiä, niin myös mallimme, Lehti toteaa.

Hän laskee, että 55 000 kappaleen painoksesta kertyy veteraaneille noin 650 000 euroa. Tarkoituksena on kerätä rahaa sotainvalideille sekä muiden sotaveteraanien - miesten ja naisten - elinolojen parantamiseen, kuten kuntoutukseen, asuinolojen kohentamiseen ja päivittäisen elämän helpottamiseen.

- Yksittäiset veteraanit ovat arkoja hakemaan tukia. Apua voi hakea rohkeasti ihan arkisten apuvälineiden, vaikkapa silmälasien, ostoon. Toivomme, että omaiset auttaisivat veteraaneja hakemusten laatimisessa, Silja Lehti kannustaa.

Veteraaneja on elossa noin 80 000 henkilöä, heistä 14 000 on sodissa vammautuneita. Rintamalla eri tehtävissä olleita naisia on 29 000 ja sotaleskiä noin 1 400. Veteraanien keski-ikä on 85 vuotta.

TS/Matti Hietala<br />Herra joulukuu, Mato Valtonen.
TS/Matti Hietala
Herra joulukuu, Mato Valtonen.
TS/Matti Hietala<br />Herra maaliskuu, Juha Veijonen.
TS/Matti Hietala
Herra maaliskuu, Juha Veijonen.
TS/Matti Hietala<br />Syyskuun herrat, Halavatun papat.
TS/Matti Hietala
Syyskuun herrat, Halavatun papat.