Viihde

60 vuotta huomenna: Vastuuta energian säästämiseksi

TS/Päivi Palm<br />Jorma J. Niemisen mielestä ilmastonmuutos edellyttää tehokkaita energian säästötoimia.
TS/Päivi Palm
Jorma J. Niemisen mielestä ilmastonmuutos edellyttää tehokkaita energian säästötoimia.

Turun Sanomat

Toimitusjohtaja ja kiinteistöneuvos Jorma J. Nieminen sanoo heti alkajaisiksi, että nyt puhutaan energiahuollosta. Ilmastonmuutos etenee sitä tahtia, että luontoa on varjeltava kaikin keinoin. Se taas tarkoittaa energian säästämistä ja vaihtoehtoisten energian lähteiden kehittämistä.

Jorma J. Niemisen perustama Finnfoam Oy on alusta lähtien valmistanut ympäristöä säästäviä eristeitä, joiden keskeisiä raaka-aineita ovat polystyreeni ja hiilidioksidikaasu, jota otetaan talteen muun muassa Koskenkorvan tehtailla.

- Oikeastaan meidän eristeissämme on samat aineet kuin oluttuopissa eli hiilidioksidin ja muovin kanssa ollaan molemmissa tekemisissä.

Salossa toimiva yritys täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Parhaillaan on tekeillä tilojen laajennus, luvassa on 2 000 lisäneliötä. Talossa varaudutaan kasvuun.

- Työntekijöitä on kautta vuosien ollut varsin vähän, nyt heitä on 35. Sen sijaan tuotanto on vuosien mittaan kymmenkertaistunut, eristeitä tuotetaan kolmella eri linjalla, sanoo Jorma J. Nieminen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Finnfoamin tärkeitä vientimaita Ruotsi, Norja, Baltian maat sekä Venäjä. Kauemmaksi tavaraa ei näillä polttoaineiden ja rahtien hinnoilla kannata viedä.

- Kunnon eristeet maksavat rakennusvaiheessa muutaman tonnin, mutta ajan mittaan ne säästävät lämmityskuluissa vähintään kymmenen prosenttia joka vuosi. Se on suoraa tuloa, sillä verottaja ei vielä iske sentään säästöihin.

Jorma J. Nieminen aloitti yrittäjänä tyhjin käsin. Ensimmäinen yritys oli Muurlassa sijaitseva styroxia valmistava firma. Styrox kävi eristeenä vanhanaikaiseksi, joten piti löytää uusi suunta. Finnfoam aloitti Saloon valmistuneissa toimitiloissa vuonna 1982.

- Kauheasti emme ole joutuneet panostamaan markkinointiin. Enemmänkin olemme keskittyneet vain tuotantoon, sanoo Nieminen.

Vähäeleinen yritysjohtaja ei välitä ryhtyä ruotimaan kiinteistöbisneksiään, jotka kuitenkin ovat mittavat. Mies omistaa satojatuhansia neliöitä ympäri Etelä-Suomea.

Nyt keskeisiä ovat energia-asiat, jotka Jorma J. Nieminen on ottanut perheyrityksessä vastuulleen. Omat pojat hoitavat muuten firman pyörittämisen.

Kiinteistöneuvos herätti kesällä huomiota kaavaillessaan tuulivoimalan rakentamista firmansa tontille Salon keskustan tuntumaan. Nyt suunnitelmat ovat kuitenkin menneet uusiksi lähinnä energian hinnoittelupolitiikan vuoksi.

- Tuulivoima kiinnostaa silti kovasti, mutta nyt lähinnä tavoitteena on osakkuus sopivassa tuulipuistossa.

Jorma J. Niemisellä on energiaan liittyviä suunnitelmia myös Perniössä, josta hän muutama vuosi sitten osti entisen vastaanottokeskuksen. Meren tuntumassa on tiloja noin 10 000 neliötä. Alueella sijaitsee myös Niemisen perheen vapaa-ajan koti Uusikartano, jossa kuluvat kaikki vapaa-ajat.

Jorma J. Nieminen suunnittelee alueelle haketta ja turvetta käyttävää lämpökeskusta, jota on tarkoitus ruveta rakentamaan jo ensi talvena. Se lämmittäisi kaikki alueen rakennukset.

- Ja itse aion ruveta harrastamaan metsätöitä. Perniössä voi myös metsästää ja kalastaa luonnon rauhassa ja tekevälle löytyy aina myös viljelyhommia.

Jorma J. Niemisellä ei ole merkkipäivänään vastaanottoa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

PÄIVI PALM