Painotonta peuhaamista

TS/Jonny HolmÈn<br />Äiti Valpuri Seikkula ihmettelee, onko Severille kasvanut kidukset.
TS/Jonny HolmÈn
Äiti Valpuri Seikkula ihmettelee, onko Severille kasvanut kidukset.

KIMMO LILJA

Tuttu Jänis istuu maassa saa loiskahtavan huipennuksen, kun kehotus "hyppää pois" saa parikymmentä pientä uimaria heittäytymään altaan reunalta veteen.

Muutama 2-5-vuotiaista vesipeuhaajista sukeltaa pää edellä ilman apuvälineitä, jotkut pudottavat itsensä kellukkeiden varaan, ja toiset taas hyppäävät isän tai äidin käsivarsille.

Caribian iso poreallas on sunnuntai-iltaisin nimeltään Lasten vesipeuhula. 32-asteinen vesi tunnu kylmältä vanhemmistakaan.

Kaksivuotias sukeltaja

Yksi innokkaimmista sukeltelijoista on kaksivuotias Severi Seikkula , jonka äidillä on täysi työ nostaa tauotta pää edellä uppeluksiin sujahteleva poika altaan reunalle.

- Kolmen vartin uintikerrasta Severi on varmaan puoli tuntia veden alla, Valpuri Seikkula nauraa. Severi aloitti viisikuukautisena vauvauinnista, ja pikkusisko on kohta seuraamassa perässä.

Seikkulan perhe käy paljon uimassa myös muulloin. Severin innokkuutta ei kannata ihmetellä.

- Minullakin oli kuulemma kidukset pienenä, Valpuri Seikkula paljastaa.

Jo kolmen kuukauden iästä

Kaksitoista vuotta vauvauintia ja vesipeuhulaa vetänyt Annukka Aarnio toivottaa lapset tervetulleiksi altaaseen jo kolmen kuukauden iässä. Yleisin aloitusikä on kuitenkin noin puolitoista vuotta.

Vauvauinnin ohella on tarjolla sisaruintia, jossa samasta perheestä voi olla mukana vauva ja leikki-ikäinen lapsi sekä vesipeuhula, jossa voivat olla mukana 1-5-vuotiaat.

- Minun kannaltani parasta palautetta on nähdä, miten perheet jatkavat harrastusta uusien vauvojen kanssa, sanoo Aarnio, jolle pikkulasten uittaminen on selvästi kutsumus.

Yksilöllistä ohjausta

Sekä vapaa-ajanohjaajan että vauvauinnin ohjaajan koulutuksen saanut Aarnio sanoo, että harrastuksesta tuli hänelle työ.

- Mukana oleviin perheisiin syntyy hyvin läheinen ja luottamuksellinen suhde, kertoo Aarnio, joka ehtii jokaisella uintikerralla antaa kaikille lapsille henkilökohtaista opastusta.

- Minun tehtäväni on nähdä, millä tasolla lapsen motoriikka on. Eri asioita tehdään lapsen yksilöllisen kehityskaaren mukaan. Suurena haasteena on myös itse oppia koko ajan uutta.

Annukka Aarnion kokemuksen mukaan lapsia, joille uintiharrastus ei syystä tai toisesta sovi, on harvassa.

- Täällä käy paljon lapsia, joilla on tuubit korvissa. Uinti ei altista korvatulehduksille ja harrastus sopii myös lapsille, joilla on atooppinen iho.

Uimarien sarja jatkuu

Annukka Aarnio aloitti kolme vuotta sitten kahdella vauvauintiryhmällä. Nyt uintiryhmiä on 13 ja ne ovat joka kerta täynnä.

- Lapsi on vedessä painoton. Uiminen on paitsi hauskaa myös selvästi lapsen motorista kehitystä tukevaa toimintaa. Lämmin vesi on miellyttävä ympäristö, joka motivoi liikkumaan.

Raisiolaisen Peltokorven perheen uintiharrastus alkoi nyt viisivuotiaan Mirkon myötä. Perässä ovat seuranneet pikkuveljet, kolmevuotias Miklas ja kohta puolitoistavuotias Miilo . Sarjan täydentää vielä Sirke -äidin vatsassa uiskenteleva, tammikuussa syntyvä tyttövauva.

- Eiköhän hänen kanssaan jatketa heti kun ikä sallii, myös altaassa viihtyvä Mika -isä toteaa.

TS/Jonny HolmÈn<br />Raisiolainen Peltokorven perhe Miilo (vas.), Mika, Mirko, Sirke ja Miklas odottavat tammikuussa syntyvää pikkusiskoakin mukaan hauskaan harrastukseen.
TS/Jonny HolmÈn
Raisiolainen Peltokorven perhe Miilo (vas.), Mika, Mirko, Sirke ja Miklas odottavat tammikuussa syntyvää pikkusiskoakin mukaan hauskaan harrastukseen.
TS/Jonny HolmÈn<br />Ohjaaja Annukka Aarnio opettaa kolmevuotiasta Saga Alasta kellumaan lasten vesipeuhulassa.
TS/Jonny HolmÈn
Ohjaaja Annukka Aarnio opettaa kolmevuotiasta Saga Alasta kellumaan lasten vesipeuhulassa.