Jänökorvat vois olla kivat lavalla

TS/Lennart Holmberg<br />Anders Vuorimaa (vas.) ja Mikko M. Koskinen ovat soittaneet yhdessä jo kuutisen vuotta, vaikka The Friend -yhtye onkin ollut koossa vasta viime lokakuusta lähtien.
TS/Lennart Holmberg
Anders Vuorimaa (vas.) ja Mikko M. Koskinen ovat soittaneet yhdessä jo kuutisen vuotta, vaikka The Friend -yhtye onkin ollut koossa vasta viime lokakuusta lähtien.

LASSE RAITIO

Kaikkihan Duracell-pupun tietävät. Tyypin, joka ei kerta kaikkiaan saa loppumaan. Joka jatkaa ja jatkaa aina vaan. Joka ei tajua, että rajansa kaikella. Joka jaksaa, jaksaa ja jaksaa. Joka...no, taisi jo käydä selväksi.

Nyt siis joka tapauksessa firma, joka valmistaa näitä pupuja - tai itse asiassa vissiin paristoja, jotka käyttävät näitä pupuja (mainokset ovat välillä aika vaikeita) - on päättänyt ryhtyä tukemaan suomalaista musiikkia. Tarkemmin sanoen uusia yhtyeitä.

Eikä siinä mitään. Kunhan eivät hae Duracell-pupuja.

Paristofirma on ihan ammattilaisten - levy-yhtiö Sony BMG:n toimitusjohtajan Kimmo Valtasen , Suosikin päätoimittaja Katja Ståhlin ja helsinkiläisen musiikki- ja kulttuuritalo Nosturin nuoremman johtajan Eeka Mäkysen - toimesta valinnut kolme bändiä, jotka nettiäänestyksessä kisaavat keskinäisestä paremmuudesta.

Palkintokin on mittava. Yleisöäänestyksen voittaja saa näet sponsorointitukea peräti 135 000 euron arvosta.

Ja mikä parasta, yksi näistä kolmesta bändistä on turkulainen The Friend.

Demo vakuutti

The Friend -yhtye ei oikeastaan ole edes osallistunut mihinkään kilpailuun. Pojat vain lähettivät demon Sony BMG:lle ja pääsivät sitä kautta mukaan. Tuntuu, kuin nimen olisi kuullut joskus ennenkin. Olisikohan televisiosta tuttu?

- Me tarkistimme kyllä netistä, että nimenomaan The Friendiä ei ollut kenelläkään muulla. Kaikenlaisia muita versioita kyllä löytyi, vakuuttivat yhtyeen perustajajäsenet Anders Vuorimaa ja Mikko M. Koskinen .

- Yhtye perustettiin viime lokakuussa. Mikko on ollut dynamo, sopii keikat ja niin edelleen, kertoo Anders.

- Mä osaan käyttää tietokonetta, riemuitsee Mikko taustalla.

Pojat kertovat tavanneensa toisensa yhteisen kitaransoiton opettajan - Kari-niminen jäbä - välityksellä. Lisäutelu tuottaa Karin sukunimeksi Riihimäen .

- Kari meidät tutustutti toisiimme. Sitten tultiin Mikon luokse tekemään yksi biisi ja ajateltiin, että tätä ei ehkä kannata jättää tähän, Anders kertoo.

Siitä on nyt kuusi vuotta. Mikko kertoo aloittaneensa soittamisen jo ala-asteen tokaluokkalaisena, Anders vasta yläasteella.

- Jos yhdistäviä tekijöitä haetaan, niin me pelattiin molemmat jääkiekkoa, Anders heittää.

Käy ilmi, että Mikko lopetti urheiluharrastuksensa jo ala-asteella eikä Anderskaan ole lätkää enää vuosikausiin harrastanut.

Eli musiikki on se, joka jotakin merkitsee.

- Kyllä minulla ainakin on toiveena, että musiikista tulee elämänura. Oikeestaan ei oo muuta, mitä mä osaisin, joten valinnanvaraa ei hirveesti ole, Mikko sanoo.

- Pitää paikkansa. Ja ruoankin se polttaa aina pohjaan, heittää väliin Anders.

Andersilla itsellään on musiikin ohella toinenkin leipäpuu eli feissaaminen. Suomeksi ihmisten houkutteleminen erilaisten hyväntekeväisyys- ynnä kansalaisaktivismien maksavaksi osapuoleksi..

- Onhan feissaaminenkin kivaa, mutta ei sillä pitkän päälle hirveästi tienaa, Anders myöntää.

Yhtyeen nykyisen rumpalin, Sinirannan Antin , Anders tapasi työpaikallaan, eli kadulla, samoja hommia tekemässä.

- Kyllähän me Antti tiedettiin jo etukäteen hyväksi rumpaliksi, pojat kertovat.

Basisti netin kautta

Basisti porukkaan jouduttiin sen sijaan hakemaan netin kautta.

- Me oltiin kokeiltu jo neljää tai viittä basistia, mutta ei ollu natsannu. Jaakon ( Kaján ) kanssa loksahti heti. Jaakko opiskelee Taideakatemiassa ja on kova mies vääntämään leffaa. Sen kanssa tehdään vielä musiikkivideota, Anders vakuuttaa,

The Friendsin musiikki on kuulemma indietä ja pojat vakuuttavat vaikutteidensa olevan peräisin 1980-luvulta. Eli synnyinvuosikymmeneltään. Vähäisenkin kuulemisen perusteella uskallan kuitenkin väittää, että esikuvat ovat pikemminkin 1960-luvulta. Ja hyvä niin. Silloinhan kaikki hyvä musiikki tehtiin.

- Vaikka kisaa sponssaakin paristojen valmistaja, niin ei meistä kyllä tule mitään Duracell-pupuja lavalla. Toisaalta - jänökorvat vois kyllä sopii meidän lavameininkiin, Anders ja Mikko arvelevat.

Kisan muut osanottajat ovat Shattered Within Kouvolasta ja The Patsy Walkers Helsingistä.

Paras voittakoon.

Bändikilpailuun voi osallistua lokakuun loppun asti osoitteessa www.rampmusic.fi. Lisätietoja The Friend -yhtyeestä saa osoitteesta www.thefriendband.com.

TS/Miina Ruokonen<br />Mikko M. Koskinen (vas.), Antti Siniranta, Anders Vuorimaa ja Jaakko Kaján - eli The Friend.
TS/Miina Ruokonen
Mikko M. Koskinen (vas.), Antti Siniranta, Anders Vuorimaa ja Jaakko Kaján - eli The Friend.