Kunnon filippiiniläinen
ei ole ajoissa paikalla

TS/Arto Takala<br />Turun Raatihuoneella juhlineet Maritel ja Tuomas Kurittu ovat olleet naimisissa jo 11 vuotta.
TS/Arto Takala
Turun Raatihuoneella juhlineet Maritel ja Tuomas Kurittu ovat olleet naimisissa jo 11 vuotta.

HEIKKI KAUHANEN

Mistä tuntee hyvin käyttäytyvän filippiiniläisen? No, tietenkin siitä, että tulee paikalle reilusti myöhässä.

Turun Vanhalle Raatihuoneelle kokoontuneet sadat Suomen filippiiniläiset ja heidän osittain suomalaiset perheensä olivat kuitenkin sen verran jo suomalaistuneita, että ainakin valtaosa oli paikalla ennen kulttuuripäivän juhlan virallista alkuhetkeä.

- Jos sinua pyydetään vieraaksi kello viideltä, kannattaa mennä vasta puolitoista tuntia myöhemmin. Muutoin osoittaisit olevasi liian innokas nauttimaan talon tarjoiluista, valistaa filippiiniläisen vaimonsa kanssa asuva, Suomalais-Filippiiniläisen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tuomas Kurittu .

Filippiiniläisen kulttuurin eri vivahteet nousivat näkyvästi esiin sunnuntaisessa juhlassa. Se alkoi Filippiinien kansallishymnillä, minkä jälkeen esitettiin kansantanssiesityksiä. Värikkäät asut, huilujen, bambujen ja harppujen rytmittämä musiikki sekä tanssijoiden hienovaraisen herkät askeleet kertoivat esittäjiensä entisen kotimaan rikkaasta kulttuurista.

Myös tarjoilu oli täysin filippiiniläistä.

- Filippiiniläinen keittiö on yhdistelmä kiinalaista, espanjalaista ja amerikkalaista, mutta kansan juuret ovat lähtöisin Intiasta. Nimistö on täysin espanjalaista, samoin juhla-asut, mutta perustuslaki on amerikkalainen, Kurittu kertoo.

Ensimmäistä kertaa Turussa näin näyttävästi järjestettyyn tapahtumaan osallistui useita satoja vieraita Turusta ja pääkaupunkiseudulta.

- Tällaiset juhlat ovat meille hyvin tärkeitä, koska olemme hyvin perhekeskeisiä. Tärkein juhlista on kuitenkin uudenvuodenjuhla, Gawad Kalinga Finland ry:n sihteeri, filippiiniläissyntyinen Marietta Pitkänen kertoo.

Suomessa asuu tuhat filippiiniläissyntyistä. Noin 80 prosenttia heistä on naisia ja useimmat naimisissa suomalaisen miehen kanssa.