Viihde

Puolet elämästä suvun palveluksessa

TS/Compic/Jukka Uotila<br />Antti Reenpää jäi jo koulupoikana koukkuun Alfa Romeoihin.
TS/Compic/Jukka Uotila
Antti Reenpää jäi jo koulupoikana koukkuun Alfa Romeoihin.

Helsinki (STT)

Opiskeluaikanaan Antti Reenpää ehti nähdä muutakin maailmaa kuin vain Otavaa.

Alan hommissa silloinkin oltiin, Burdalla Saksassa ja Helsingin Sanomien painossa. Lehdenteon kaikki vaiheet tuli käytyä läpi Burdassa toimituksesta postitukseen. Sanomalan painossa tehtiin myös yötyötä, ja vapaata oli paljon. Samanaikaisesti hän opiskeli Polilla.

Reenpään suvun vesan työura oli tietenkin urkeneva perheen omistamassa kustannusosakeyhtiö Otavassa.

Otavaa nyt seitsemän vuotta johtanut Antti Reenpää ajatteli kuitenkin, ettei pelkkä perimys tai kohtalo häntä perhefirmaan vie. Kapinamielikin heräsi jossain vaiheessa. Opinnot teknillisessä korkeakoulussa alkoivat aivan muulla saralla kuin graafista tekniikkaa opettavalla puunjalostuslinjalla. Hän vaihtoi sinne vasta vuoden opiskelun jälkeen. Innokkaana valokuvauksen harrastajana hän sitten huomasi, että kustannusala on todella kiinnostava.

- Lopulta kohtuusuosiolla, pienten mutkien jälkeen, tulin Otavaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Työ firmassa alkoi osa-aikaisena jo opintojen ollessa kesken 1982. Tänä syksynä tulee täyteen puolet elämästä sukuyhtiön palveluksessa, lattiatasolta ja tuotannosta toimitusjohtajaksi.

Työura on sitonut yhtiöön, josta löytyi vaimokin, kustannusjohtaja Leena Majander.

- Tämä on ala, jossa sitoutuminen on kovaa, vaikka ei olisikaan omistajaperheen jäsen. Sitoutumista ei pakottamalla saa.

Kotona puhutaan paljon firman asioista ja työmatkat tehdään yhdessä Kirkkonummelta autolla. - Työnteko samassa talossa ei rassaa suhdetta, vaan se itse asiassa helpottaa.

Reenpäällä on neljä tytärtä, joista kaksi on jo ollut Otavalla kesätöissä.

Elämää on myös Otavan ulkopuolella. Reenpäät muuttivat muutama vuosi sitten Kirkkonummelle vanhalle maatilalle, jossa riittää käsillä näpräämistä.

Antti Reenpää jäi jo lapsena koukkuun 1960-luvun Alfa Romeoihin. Ensimmäisen autoromun hän osti, kun työpaikka varmistui. Automerkillä oli koulupojan silmissä tarunhohtoinen maine, siinä oli hienoa tekniikkaa sekä tunnetta ja sielua. Eikä hintakaan ollut niin paha kuin muissa sen ajan luksusautoissa.

Nyt maatilalla on muutama ajokelpoinen, itse kokoon kasattu 1960-luvun malli.

Lukeminen kuuluu myös harrastuksiin, eikä vain viran puolesta. Viimeisin sykähdyttänyt kirja on Miika NousiaisenVadelmavenepakolainen . Kirja kertoo Reenpään mielestä aivan mainiolla tavalla suomalaisuudesta ja ruotsalaisuudesta.

Reenpäitä on nykyään kuusi töissä Otavassa ja osakkaita on nelisenkymmentä. Antti Reenpään kaksi sisartakin on yhtiön palveluksessa.

Kaikki on pantu likoon yhtiön saamiseksi yhä tiiviimmin suvun haltuun. 1998 ostettiin kilpailija ulos Yhtyneistä kuvalehdistä, ja jo sitä ennen 1991 Otava vedettiin pörssistä lunastamalla ulkopuolisten sijoittajien osakkeet. Heillä oli tuolloin lähes 50 prosenttia yhtiöstä hallussaan.

Otava on perheen yhtiö, mutta seuraava toimitusjohtaja ei Antti Reenpään mukaan enää välttämättä ole Reenpää.

Samoin ajattelivat myös Wall Street Journalin omistaneet Bancroftit , mutta lopulta mediamoguli Rupert Murdochi n rahatukku sai yliotteen. Entä jos Murdoch löisi setelitukun tiskiin myös Otavassa?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ne ovat sellaisia tilanteita, joiden eteen voisi joskus joutua. Me olemme kuvitelleet sellaisia tilanteita, ja olemme niille kuuroja.

Reenpäät eivät mieti eivätkä spekuloi tällaisilla tarinoilla. Antti Reenpää myös muistuttaa, että vanhoista yhtiöistä maksetut summat ovat aina vuosien kertyessä suurentuneet.

Antti Reenpään syntymäpäivävastaanotto pidetään kotona.

TAINA DAHLGREN