Saariston runollisuus läsnä Kiipan maalauksissa

TS/Lennart Holmberg<br />Tapani Kiipan takana oikealla on troolari Kökarista. Sen vieressä on kauan samassa paikkaa maannut puuvene Brändöstä, ja vasemmalla alhaalla lumen ympäröimä vene, jonka Kiippa maalasi pääsiäisen aikaan ulkona lämpöpuku yllään.
TS/Lennart Holmberg
Tapani Kiipan takana oikealla on troolari Kökarista. Sen vieressä on kauan samassa paikkaa maannut puuvene Brändöstä, ja vasemmalla alhaalla lumen ympäröimä vene, jonka Kiippa maalasi pääsiäisen aikaan ulkona lämpöpuku yllään.

ANNA AROLA

Taiteilija Tapani Kiippa on kahdeksan vuoden tauon jälkeen pystyttänyt Naantaliin näyttelyn. Naantali - Meri - Saaristo -nimisessä näyttelyssä on nimensä mukaan esillä merellisiä töitä ja Naantalin idylliä.

Vene- ja saaristoaiheiset työt ovat syntyneet parin kesän maalausmatkoilla, jotka suuntautuivat Turunmaan saaristoon, Ahvenanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle.

- Olen asunut vuodesta 1944 meren rannalla enkä osaa olla mereltä pois, vuosimallia 1939 oleva taiteilija kertoo.

Kiipan saaristomaisemien olennainen osa on vene.

- Kaikki maalaamani veneet ovat olemassa olevia paatteja, itse liki 70 vuotta vanhan postiveneen omistaja kertoo.

Tauluihin on ikuistettu puu- ja rautaveneitä.

- Lasikuituveneitä en osaa maalata. Ne ovat niin kiiltäviä ja kuolleesta materiaalista, maalari pohtii.

Saaristolaismaisemaan kuuluvat veneiden lisäksi myös venevajat.

- Parhaat venevajamaisemat löytyvät Kaskisen ja Vaasan väliltä. Ne ovat pienten teitten päässä, joten ne pitää oppia löytämään.

Näyttelyssä on rantamaisemia myös kotimaata kauempaa, sillä mukaan on päässyt vuonna 2005 Norjan Lofooteille tehdyn matkan satoa.

- Menin katsomaan autenttista, vanhaa maisemaa, mutta se oli pitkälti hävitetty.

Pääosin akvarelleista koostuvan näyttelyn kolmas teema on Naantali.

- Olen maalannut Naantali-aiheiset työt rakkaudesta vanhaan kotikaupunkiini, Naantalissa kolmisenkymmentä vuotta asunut Kiippa toteaa.

Vuodesta 1999 lähtien hän on asunut Espoossa sekä pitänyt galleriaa ja ateljeeta Helsingissä. Toisaalta Espoon-vuodet eivät ole irrottaneet Kiippaa Naantalista, sillä Merimaskussa sijaitsevalta kesämökiltä hän suuntaa säännöllisesti entiseen kotikaupunkiinsa. Mielessä siintää paluu takaisin Naantaliin.

Kiippa maalaa akvarellinsa pääasiassa luonnossa lähellä kohdettaan, sillä hänestä näin on helpointa saada aihe ja tunnelma siirretyksi paperille.

Inspiraatio syntyy akvarellistin mukaan tekemällä. Parhaimmillaan työ tempaisee hyvinkin intensiivisesti mukaansa.

- Kun teen töitä saaristossa, minulla ei ole nälkä eikä jano. Kai se on rakkautta työhön.

Naantali - Meri - Saaristo -näyttely on esillä Naantalin taidehuoneella 12.8. asti tiistaista sunnuntaihin kello 11-18.