Viihde

Vesilinnut tutuksi
Jokamiehen oppaan avulla

Turun Sanomat

Lokki se on, vaan onko kalalokki vai selkälokki? Ehkä sittenkin merilokki? Vaikka ei tosibongariksi olisikaan ryhtymässä, jonkinlainen lintutuntemus on monen haave. Oppia voi kerätä vaikkapa Turun Sanomien Ajassa-sivun kesäsarjasta, joka tänä vuonna esittelee suomalaisia vesilintuja. Aiheesta on koottu myös TS-Yhtymän kustantama Jokamiehen lintuopas , jota on jaossa TS-Treffitapahtumissa.

- Opas on kätevän kokoinen, se mahtuu taskuun vaikka kalaan lähtiessä, vinkkaa projektissa mukana ollut TS:n aluepäällikkö Juhani Tala.

Vesilintuopasta edelsi Jokamiehen kalaopas , ja myös sienet on koottu käteväksi kirjaseksi. Oppaiden suosio on ollut suuri, mistä kertoo esimerkiksi se, että kalaoppaasta otettiin juuri 3000 kappaleen lisäpainos. Uutta painosta on täydennetty tietopaketilla perhokalastuksesta.

Valmisteilla on myös jo jatkoa. Seuraavaksi opastetaan pihalintujen tunnistamisessa. Kummankin lintuoppaan tekstit ovat ympäristötoimittaja Kai Aulion käsialaa. Ulkoasusta vastaa TS-Mainoksen Piritta Hyytiäinen.

Sekä Jokamiehen lintuoppaasta että sen pohjalta toteutetussa Ajassa-sivun lintuesittelyssä kerrotaan vesilinnuista tärkeimmät tiedot tuntomerkeistä elintapoihin. Samalla annetaan pientä kielikoulutustakin, sillä lintujen nimet kerrotaan suomen lisäksi niin ruotsiksi kuin englanniksikin.

- Saaristolaiset kertovat usein nimet ruotsiksi. Vaikka muuten kieltä osaisikin, tällaista erityissanastoa ei helpolla muista. Oppaan tarkoitus on levittää monenlaista hyötytietoa, Juhani Tala toteaa.