Viihde

Vanha verkatehdas herää elämään

TS/Elina Relander<br />Väinö Silvander (vas.), Sylvi Virtanen, Leila Reunanen, Taisto Kantonen ja Esa Allt kertoivat omia muistojaan tehtaalta sekä antoivat arvokasta apua kuvien tunnistamisessa.
TS/Elina Relander
Väinö Silvander (vas.), Sylvi Virtanen, Leila Reunanen, Taisto Kantonen ja Esa Allt kertoivat omia muistojaan tehtaalta sekä antoivat arvokasta apua kuvien tunnistamisessa.

PAULA HÄTÖNEN

Littoisten vanhan verkatehtaan alue ja miljöö avautuvat viehkolla tavalla vanhoista valokuvista ja tarinoista koostetussa näyttelyssä.

Tehtaan valossa -näyttely keskittyy vuosiin 1930-1950, jotka itse asiassa olivatkin Littoisten kulta-aikaa, täällä vallitsi eräänlainen Littoisten henki, kertoo näyttelyn sisällöstä vastaava Eeva Turpeinen .

Noin viidessäkymmenessä suurikokoisessa ja hyvälaatuisessa mustavalkokuvassa Turun kupeessa ollut tehdasyhteisö herää henkiin. Kuvat johdattavat katsojan menneeseen maailmaan, tehdassaleihin, kauppaan, kouluun, vapaa-ajanviettoon. Vie Littoistenjärvelle, näyttää jo kadonneen uimalaitoksen, kertoo, miten jo 15-vuotiaana tultiin tehtaalle töihin ja miten tehdas vastasi työntekijöistään kehdosta hautaan. Kuvien sanomaa täydentävät tarinataulut, joissa on alueella eläneiden ihmisten muisteluksia ja haastatteluja.

- Kuvakokoelma löytyi aivan sattumalta, kun lehdessä jäljitettiin tietoja Littoisissa ennen sotaa ja sen jälkeen vaikuttaneesta kauppias Aili Aaltosesta . Omakotiyhdistys otti yhteyttä ja siitä se alkoi. Aaltonen oli tunnettu siitä, että hän kulki jatkuvasti kamera kaulalla ja kuvasi elämää ja ihmisiä, Turpeinen selitti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Apunamme meillä oli noin kymmenen hengen iäkäs ydinjoukko ihmisiä, joiden kanssa kuvia käytiin läpi, tunnistettiin henkilöitä ja samalla muistui mieleen omia muistoja.

Työväentalon kahvilaan on koottu samanaikaisesti myös toinen näyttely, jossa Littoisten koulun oppilaat ovat kuvanneet omia näkemyksiään nykyisestä kotiympäristöstään, jota he tekemisen aikana oppivat katselemaan aivan uudesta näkökulmasta. Yhteen liitettynä näyttelyt ovat oiva esimerkki siitä, miten kulttuuriperintö siirtyy.

Littoisten historia eläväksi -työryhmä ja Littoisten Omakotiyhdistys ovat näyttelyn taustatekijät.

Littoisten Verkatehdas on perustettu vuonna 1823, ja se oli Suomen toiseksi vanhin verkatehdas.

Tehdas oli Turun seudun suurin työllistäjä ja sinne asennettiin muun muassa 1800-luvun puolivälissä Suomen ensimmäinen höyrykone. Littoisten Verkatehtaassa työskenteli parhaimmillaan 600-800 henkeä, välillisesti sieltä sai leipänsä 1920-1950-luvuilla noin 1 500 ihmistä.

Tehtaan toiminta loppui vuonna 1969.

Näyttely on avoinna 11.5. saakka Littoisten Työväentalolla, Vuorikuja 7, la ja su klo 12-16, ma-pe klo 15-19. Opastuskierrokset su klo 16 ja ti ja to klo 19.