Viihde

50 vuotta huomenna: Pesiksen täyttämää elämää

TS/Jonny Holmén<br />Varsinais-Suomen Pesis ry:n toiminnanjohtaja Satu Mikola on henkeen ja vereen pesisihminen.
TS/Jonny Holmén
Varsinais-Suomen Pesis ry:n toiminnanjohtaja Satu Mikola on henkeen ja vereen pesisihminen.

Turun Sanomat

Varsinais-Suomen Pesis ry:n toiminnanjohtaja Satu Mikola on ihannetyössään. Ja se on onnenpotku naiselle, joka vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Ulvilassa, jossa pesäpallo on aina ollut paikkakunnan ykköspuheenaihe. Pesistartuntaa Ulvilassa on mahdoton välttää, ja lajin aakkoset imetään jo äidinmaidossa.

- Pesäpallo on huikea laji, jota koko perhe voi harrastaa yhdessä. Se on yksilölaji, joka vaatii henkilökohtaisia taitoja, mutta jossa kukaan ei kuitenkaan voi voittaa ilman joukkuetta. Siis älypeli parhaimmillaan, Mikola kehuu ihan vilpittömästi.

Ja kehuisi varmasti sittenkin, vaikka ei saisi elantoaan lajin parista.

Toiminnanjohtajana Mikola tällä hetkellä johtaa ja organisoi Varsinais-Suomen pesäpallopiirin toimintaa sekä hankkii resursseja lajilleen.

Ideointi on myös olennainen osa työtä: uusia juttuja kilpa- ja harrastepesikseen pitää kehittää koko ajan, sillä uudistumisen tarve ja osallistujien odotukset muuttuvat. Esimerkiksi muutaman vuoden käytössä olleen pesisauton toimintaa Mikola haaveilee kehittävänsä edelleen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Se toimisi vähän kuin jäätelöauto. Olisi kiinteät aikataulut eri puolilla kaupunkia, ja tunnusmusiikki kertoisi kulmakunnan lapsille jo kaukaa, että pesisauto on tulossa, Mikola visioi.

Ehkä hienoimpana puolena työssään Mikola pitää kuitenkin sitä, että voi rakkaan lajinsa puitteissa toimia nuorten parissa.

- Pesiksen parista lähtenyt nuoret johtajat -projekti on sekä työllistänyt että antanut hyviä valmiuksia monenlaisiin tehtäviin yhteiskunnan eri sektoreilla. Laji antaa nuorille hyviä eväitä elämää varten, ja sehän on kansallispelin tärkeä tehtävä. Myös paikallisen seuratoiminnan ja toimijoiden hyvinvointi on 85-vuotiaalle lajille panostuksen kohde tulevaisuudessakin, Mikola sanoo.

Tulevan kesän iso projekti harrastepesiksen, pesiskoulujen ja Miljoni Kopei -koulukisan ohella on Varsinais-Suomen, Hämeen ja Satakunnan piirien yhteinen alueleiri, joka kerää yli 500 junioripelaajaa kesäkuussa Turkuun.

- Se on tärkeä ja iso tapahtuma, joka toimii myös hyvänä harjoituksena ensi vuotta ajatellen. Silloin Turussa järjestetään alle 16-vuotiaiden valtakunnallinen nuorisoleiri, jonne pelaajia tulee ainakin kolminkertainen määrä, Mikola kertoo.

Vaikka pesäpallo enimmäkseen voi aivan mainiosti Varsinais-Suomessa, entisenä Itä-Länsi-pelaajana ja Turku-Pesiksen pelinjohtajana (1991-1994) Mikolaa hieman surettaa se, ettei alueelta ole joukkuetta Superpesiksessä.

- Varsinais-Suomeen mahtuisi mainiosti sekä miesten että naisten superpesisjoukkueet. Toivon sydämeni pohjasta, että Turku-Pesiksen naisjoukkue nousisi tällä kaudella pitkästä aikaa ylimmälle sarjatasolle, Mikola huokaa.