Viihde

Kivikerholaiset kutsuvat aarteen etsintään

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turun Kivikerhon puheenjohtaja Samuel Nyman kertoo Turun alueelta löytyvän Ropovahan kaltaisia valtavia siirtolohkareita kymmenkunta.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turun Kivikerhon puheenjohtaja Samuel Nyman kertoo Turun alueelta löytyvän Ropovahan kaltaisia valtavia siirtolohkareita kymmenkunta.

PAULA HÄTÖNEN

- Tähän Ropovahan kiven ympäristöön ripotellaan roposia ympäriinsä, ja yleisö saa etsiä niitä metallinpaljastimilla, esittelee Turun Kivikerhon puheenjohtaja Samuel Nyman kerhon järjestämää ulkoilutapahtumaa Turun Luolavuoren ulkoilureitin varrella.

Kivikerho kutsuu lauantaina kaiken ikäisiä aarteenetsintään, jossa konkreettisesti nuuskitaan maastosta vanhoja kolikoita, joita sinne on kätketty. Samalla voi tutustua maaston kivikantaan.

Kolmen-neljän metrin korkuinen siirtolohkare nimeltään Ropovaha jököttää muhkeana polun varressa. Tällaisia jääkauden aikaisia siirtolohkareita Turussa on kymmenkunta.

- Luolavuoren kuntopolun alkupäässäkin on yksi verrattoman suuri kivi, sillä ei ikävä kyllä ole nimeä. Pitäisi pistää käyntiin nimikilpailu, tuumii Nyman.

Aloittelija löytää helpoimmin mielenkiintoisia kiviä louhimoilta, louhoksilta tai kaivoksista.

Turun Kivikerholla on lupa käydä tutustumisretkillä Vehmaan ja Taivassalon louhimoilla työajan jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turussakin oli kaivoksia

Vaikka Maamme-laulussa sanotaankin, että on maamme köyhä, jos kultaa kaivannet, ei maaperämme ihan rutiköyhä ole. Kittilään valmistuu parhaillaan Euroopan suurin kultakaivos ja pitkään hankkeilla ollut litiumkaivos Keski-Pohjanmaalla Ullavalla aloittelee jo. Huittisissakin kultakaivosta on tutkittu, mutta kaivospaikan päällä asustelee liito-oravapopulaatio.

- Suurin osa kaivoksista on alunperin harrastajien näytteiden perusteella lähtenyt käyntiin. Kittilässäkin kullan emäsuoni paljastui tieleikkaustöissä. Geologit sitten havaitsivat, että kappas vain, näkyvää kultaa oli kivissä, Samuel Nyman kertoo.

Turussakin on toiminut kaivoksia.

- Uittamolla ja Ruissalossa ovat sijainneet rautakaivokset ja Hirvensalossa kuparikaivos, jota sanottiin vaskikaivokseksi. Kukaan ei oikein tarkalleen tiedä näiden paikkoja. Kivikerho on myös esittänyt Ruissalon geologista kartoitusta. Siinä olisi hyviä gradu-aiheita.

Samuel Nyman kuulee ihan mielellään, jos jollakulla on tietoja tai muistoja näistä kaupungin alueella sijainneista vanhoista kaivoksista.

Saaristossa Attu ja Parainen ovat myös kiintoisia paikkoja. Atussa on sijainnut hopeakaivos ja Paraisten-Kemiön -akselilla on tuskiin yhtään korkeampaa nyppylää, jolla ei olisi kaivettu jotain.

Kerholla oma kivihiomo

Turun Kivikerhon jäsenet ovat eri tavoin kivistä kiinnostuneita. Joitakin kiinnostavat malminetsintä ja mineraalikivet, toisia taas korukivet. Kerholla on oma kivihiomo Turussa, jossa voi työstää muun muassa juuri korukiviä, ja kerho järjestää korunvalmistuskurssejakin. Lisäksi kerho järjestää retkiä ja luentoja.

Aarteenetsinnän yhteydessä myydään jokapojalle suunniteltua Retkeilijän kiviopasta, josta löytyy yksilöllistä opastusta luonnossa olevista kivistä, korukivistä, malminetsinnästä, mineraalikivistä ja myös niiden teollisesta hyödyntämisestä.

Kivikerhon seuraava esitelmä on tiistaina 8.5. Luonnontieteiden talo II, 3. krs, Turun yliopiston Geologian- ja mineralogian laitos. Aiheena on Menneet ilmastonmuutokset uusimpien tutkimusten valossa. Aarteenetsintään pääsee lauantaina 28.4. klo 12-16. Opastus Luolavuorenpolun päästä tenniskenttien luota ja Lauklähteenkadun päästä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Ari-Matti Ruuska<br />Kivikekerhon puheenjohtaja Samuel Nyman näyttää mallia, miten metallinpaljastimella etsitään aarretta.
TS/Ari-Matti Ruuska
Kivikekerhon puheenjohtaja Samuel Nyman näyttää mallia, miten metallinpaljastimella etsitään aarretta.