60 vuotta huomenna: Kritiikkiä kolesterolikeskusteluun

TS/Riitta Salmi<br />Professori Jorma Viikarille hänen nykyinen työhuoneensa tuli tutuksi jo yli puoli vuosisataa sitten. Tyksin C-siivessä sijaitsi aikoinaan lääkärien asuntoja ja kyseisellä paikalla oli hänen vanhempiensa makuuhuone.
TS/Riitta Salmi
Professori Jorma Viikarille hänen nykyinen työhuoneensa tuli tutuksi jo yli puoli vuosisataa sitten. Tyksin C-siivessä sijaitsi aikoinaan lääkärien asuntoja ja kyseisellä paikalla oli hänen vanhempiensa makuuhuone.

Turun Sanomat

Turun yliopiston sisätautiopin professori Jorma Viikari kaipaa suomalaiseen kolesterolikeskusteluun lisää kritiikkiä. Tällä hetkellä julkisuudessa saavat saman painoarvon niin asiantuntijoiden kuin harrastelijoidenkin näkemykset.

- Keskustelussa on jäänyt liian vähälle huomio kysymys kokonaisriskistä. Ei tajuta, että ne henkilöt, joilla on korkea riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, hyötyvät kolesterolin alentamisesta, erityisesti niin sanotun huonon eli LDL-kolesterolipitoisuuden pienenemisestä silloinkin, kun kolesteroliarvo ei ole erityisen korkea.

Maailman terveysjärjestön mukaan kokonaiskolesterolin väestötason tavoitekeskiarvo on 4 mmol/l. Sen mukaan yksilön arvon tulisi olla pienempi kuin 5,5 mmol/l. Tämän ulkopuolella on tällä hetkellä noin puolet suomalaisesta aikuisväestöstä.

- Jos 40-vuotiaan miehen kolesterolitasoa alennetaan 10 prosenttia, niin sairastumisriski alenee noin 50 prosentilla. Mitä varhaisemmasta vaiheesta lähtien kolesterolitaso on hyvä, sitä suuremman hyödyn henkilö saa.

Kun ikään eikä sukupuoleen pysty vaikuttamaan, niin kannattaa muuttaa niitä tekijöitä, joihin omalla käyttäytymisellään voi. Paras ja halvin keino on lopettaa tupakointi, jos sitä harrastaa. Verenpaineen alentaminen sekä verensokerin pitäminen normaalina helpottavat myös tilannetta.

- Suomalaiset lihovat ja tulevaisuudessa yhä useampi sairastuu tyypin 2 -diabetekseen. Se lisää myös selvästi riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Viikarin mielestä näihin asioihin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota sillä ennaltaehkäisy elintapamuutoksien kautta on halvempaa kuin sairauksien hoitaminen. Samalla vältyttäisiin myös monilta inhimillisiltä kärsimyksiltä.

Tyksin sisätautien klinikka on jatkuvasti ylikuormitettu. Viikari teki pitkään asiaa harkittuaan yhdessä kahden muun klinikan ylilääkärin kanssa tilanteesta kantelun jo lokakuussa Länsi-Suomen lääninhallitukselle.

- Vastausta emme ole vielä saaneet. Muut kunnat hoitavat potilaidensa jatkohoidon hyvin, mutta Turku ei ole saanut asiaa vieläkään kuntoon. Toivottavasti tilanne helpottuu. Useimmat potilaat ovat kaikesta huolimatta tyytyväisiä saamaansa hoitoon, mutta käytäväpaikat eivät ole missään nimessä hyvä ratkaisu.

Terveydenhuolto on mennyt eteenpäin suurin harppauksin Viikarinkin työuran aikana.

- Opiskeluaikanani yli 60-vuotiaita ei elvytetty, koska sitä ei pidetty järkevänä. Nyt tällaisia rajoituksia ei ole. Pallolaajennus tai ohitusleikkaus voidaan tehdä huomattavasti iäkkäämmille, jos heidän kuntonsa sen sallii.

Työnsä vastapainoksi Viikari pelaa nelinpelitennistä. Se virkistää niin fyysisesti kuin henkisestikin. Lisäpotkua tulee joka keväisestä hiihtoretkestä Lappiin vaimon kanssa.

Professori Jorma Viikarin muotokuvan paljastus Tyksin henkilökunnan ruokasalissa maanantaina 16.4. klo 14.30. Mahdolliset muistamiset sydän- ja verisuonitautien tutkimukseen voi osoittaa, Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston alaisuudessa olevaan Sauli Viikarin rahastoon tilille 159630-9219.

TIMO MOBERG

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.