Onnen-
hevosen onnen-
potku

TS/Marttiina Sairanen<br />Onnenhevosen koskettamisen sanotaan tuovan onnea. Sadat turkulaiset kävivät hipaisemassa veistosta lauantaina.
TS/Marttiina Sairanen
Onnenhevosen koskettamisen sanotaan tuovan onnea. Sadat turkulaiset kävivät hipaisemassa veistosta lauantaina.

ANU VÄLILÄ

Taiteilija Rafael Saifulinin pronssiveistos Onnenhevonen laukkasi lauantaina takaisin turkulaisten sydämiin. Sadat kaupunkilaiset kerääntyivät puolilta päivin Turun kävelykadulle seuraamaan Onnenhevosen paluuta.

Moni oli saapunut paikalle myös etsimään onnea, sillä hevosen koskettamisen on sanottu sitä tuovan.

Ensimmäisenä Onnenhevosta pääsivät isoäitinsä kanssa koskettamaan Noora , 4, ja Venla , 3, Blomqvist .

- Meillä on nyt varmasti onni mukanamme, kun pääsimme ensimmäisinä koskettamaan hevosta. Tytöt pääsivät jo aiemmin taputtamaan myös oikeaa ratsuhevosta, isoäiti Tarja Blomqvist kertoi.

Saifulin oli itse mielissään hevosen paluusta kävelykadulle ja saadessaan näin tuottaa hyvää mieltä mahdollisimman monelle kaupunkilaiselle.

- Onnenhevosen paluu lämmittää sydäntäni. Galleriassa hevosen näkee vain muutama sata ihmistä, mutta kävelykadulla se on tuhansien ihmisten taputeltavana, Saifulin iloitsi.

Epäonninen Onnenhevonen

Kevätnarsissien kanssa samaan aikaan kävelykadulle ilmestyneen Onnenhevosen tarina ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

Veistos ehti olla vuosi sitten Turun kävelykadulla vajaat kaksi kuukautta, kunnes sitä potkaisi epäonni. Tammikuussa ilkivallan kohteeksi joutuneen hevosen siro jalka murtui, ja muutoinkin väliaikaiseksi iloksi tarkoitettu hevonen piti poistaa enempien vahinkojen välttämiseksi.

Pronssiseen onnentuojaan ihastuneet kaupunkilaiset keskustelivat vilkkaasti hevosen kohtalosta. Muun muassa Turun Sanomien järjestämään tekstiviestikyselyyn vastasi 250 lukijaa, joista yli 90 prosenttia kannatti Onnenhevosen palauttamista kävelykadulle.

Keskusteluissa Onnenhevosta verrattiin jopa Kööpenhaminan Pieneen merenneitoon. Onnenhevosen kohtalosta huolestuneet kaupunkilaiset kyselivät myös eivätkö turkulaiset voisi pelastaa hevosta, pelastivathan helsinkiläisetkin paviaaninsa.

Onnenhevosen pelastajaksi riensi lopulta Nostokonepalvelu Oy, joka osti teoksen viime lokakuussa taiteilijalta ja tarjosi sitä lahjoituksena Turun kaupungille.

Lahjoituksen ehtona oli, että veistos sijoitetaan takaisin kävelykadulle kaupunkilaisten iloksi. Neuvotteluissa sovittiin myös, että kaupunki antaa veistokselle sijoitusluvan, mutta sen omistusoikeus ja ylläpitovelvollisuus säilyvät Nostokonepalvelu Oy:llä.

- Odotettavissa oli, että veistoksen sijoituspaikasta syntyy vääntöä, mutta en osannut odottaa, että vääntö olisi niin voimakasta kuin se oli. Toivon, että kaupunkilaiset pitävät hevosesta hyvää huolta ja taputtavat sitä ahkerasti aina ohikulkiessaan, hallintojohtaja Tanja Nieminen Nostokonepalvelu Oy:sta totesi veistoksen vihkimistilaisuudessa.

Tukevasti jaloillaan

Milanossa pronssiin valettu eri maiden kolikoilla, mitaleilla ja kunniamerkeillä koristeltu Onnenhevonen palasi kävelykadulle entistä vahvempana.

Teos seisoo nyt tukevasti kahdesta mustasta diabaasi-massiivikivestä tehtyyn järeään jalustaan kiinnitettynä.

Taiteilija Rafael Saifulin on lisäksi vahvistanut hevosen jalkoja niiden sisään laitetuin rautalevyin ja betonilla siten, että se kestää myös ulkotiloissa.

Jalkojen vahvistamisen ja järeän jalustan lisäksi teoksen mahdollista vahingoittumista vastaan on varauduttu vakuutuksella ja kameravalvonnalla.

Onnenhevonen-veistos kuuluu kolmen onniveistoksen kokonaisuuteen, joista ensimmäinen on Turun kristillisen opiston pihalla. Onnenhevonen valmistui vuonna 2005 ja on sarjan toinen teos. Kolmas onniveistos on pystytetty viime kesänä Gmunden kaupunkiin Itävaltaan.

TS/Marttiina Sairanen<br />Taiteilija Rafael Saifulin iloitsi veistoksensa paluusta kävelykadulle.
TS/Marttiina Sairanen
Taiteilija Rafael Saifulin iloitsi veistoksensa paluusta kävelykadulle.
TS/Marttiina Sairanen<br />Tanja Nieminen Nostokonepalvelusta kukitti vahvistetun Onnenhevosen.
TS/Marttiina Sairanen
Tanja Nieminen Nostokonepalvelusta kukitti vahvistetun Onnenhevosen.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.