60 vuotta huomenna: Kansainvälinen suomalainen

TS/
TS/

Kaupallisen avustajan tehtävät 1970-luvulla Suomen Varsovan-suurlähetystössä olivat Matti Packalénin ensimmäinen pitkäaikainen työ. Ura oli alkanut metalliteollisuuden viennin edistämisen parissa, ja sitä komennus Varsovassakin pitkälle oli. Vientimiehellä oli runsaasti päämiehiä.

Sittemmin ympyrä on sulkeutunut. Nykyään hallitusammattilaisena toimivalla Packalénilla on taas useita toimeksiantajia. Liki kolmeenkymmeneen vuoteen siinä välissä mahtuu monta yritystä, joita hän palveli toimitusjohtajana.

- Tällä tavalla elämä vaihtelee, ja se on oikeastaan aika kivaa, Packalén tuumii.

Packalén on aina ollut kansainvälisesti suuntautunut. Monia kansainvälisiä luottamustehtäviäkin on ollut.

Media Lab Europeen hänet houkutteli Massachusetts Institute of Technologysta tuttu professori Nicholas Negroponte , digitaaliajan guru. U2-bändin johtaja Bono oli aluksi ollut mukana, mutta vetäytynyt, ja tilalle oli tullut bändin kitaristi Edge.

Edgeä Packalén kuvaa aivan mahdottoman maltilliseksi, analyyttiseksi, rauhalliseksi ja rakentavaksi. Hän puhui hiljaisella äänellä.

- Kun ei tiedä mitä rocktähdestä voi odottaa, niin hän oli todella positiivinen tyyppi. Se oli mukavaa aikaa.

Suomalainen Klubi on miehinen keidas keskellä Helsinkiä. Packalén oli hyvin yllättynyt, kun häntä toissa vuonna pyydettiin puheenjohtajaksi.

Klubilla on nykyään jonkin verran myös ruotsinkielisiä jäseniä, kieliriidat olivat jo vuosikymmeniä sitten ohi.

Kielestä saataisiin Packalénin mukaan puhua vähän enemmän, nimittäin kielenhuollosta.

- Huono kieli alkaa olla median vitsaus.

Kielen puolustaminen vaatii oikean tulisielun, sellaisen, joka oikein suuttuu virheitä nähdessään. Tiettävästi Erkka Lehtola oli tällainen tulisielu Aamulehdessä.

Lehtitoimituksiin sopisi pitkäaikaisen mediajohtajan mielestä oppipoika, kisälli ja mestari -malli.

Aamulehdessä oli paha taloudellinen kriisi 1990-luvun alussa, kun Packalén oli toimitusjohtajana. Oltiin kiikun kaakun. Rekrytointikiellon takia toimituksen ikärakenne oli vääristynyt, oli vain vanhoja ja nuoria, välisukupolvi puuttui kokonaan.

- Se ei ole hyvä tilanne. Toimituksen tulisi heijastaa koko väestöä.

Suomalainen Klubi on ideoinut parhain asiantuntijavoimin toteutetut Mannerheim- ja Sibelius-internetsivustot. Kyseessä on todellinen kulttuuriteko.

Suomen kansan sähköinen muisti on Klubin oma brändi. Uuttakin on jo suunnitteilla, vaikka vastaavia kohteita ei ihan hevillä löydy. Maalaustaiteen ja kirjallisuuden alalla on jo useampia ehdokkaita. Juuri nyt on esillä lähihistoriaan liittyvä ehdotus, jonka kehittely on vielä raakileasteella.

- Me olemme aika ylpeitä näistä projekteista, hankkeessa alusta lähtien mukana ollut Matti Packalén sanoo.

Merkkipäivänään Matti Packalén on matkoilla.

TAINA DAHLGREN