Viihde

Matelijat lämmenneet liikkeelle

TS/Tommy Björklund<br />Kyyt luikertelevat jo muun muassa Liedon Linnavuorella.
TS/Tommy Björklund
Kyyt luikertelevat jo muun muassa Liedon Linnavuorella.

MARIA LEHTOVAARA

Ollaan vielä maaliskuussa, mutta matelijat ovat jo liikkeellä. Toistaiseksi havaintoja on vain rohkeimpien etujoukoista, sillä hitaammin heräilevät vasta harkitsevat siirtymistä talvipesästä avaraan maailmaan.

- Kaikki Etelä-Suomen matelijat ovat kyllä jo liikkeellä, varmistaa konservaattori Ari Karhilahti Turun yliopiston Eläinmuseosta.

- On ollut riittävän paahteista. Tosin eivät kaikki yksilöt vielä ole heränneet.

Turun Sanomien lukijat ovat jo ehtineet ikuistaa kyykäärmeitä sekä sisiliskon. Samoista matelijoista Karhilahdella on itselläänkin havaintoja.

- Sammakoita ei ole vielä näkynyt, mutta kyllä nekin hereillä ovat. Olen varma, että jos sammakoita olisi vielä sama määrä kuin 1960-luvulla, niitäkin olisi jo näkynyt.

Karhilahti on bongannut kyyn Ruissalosta, TS:n lukijoista Risto Lehto näki käärmeen Ravattulassa ohikulkutien viereisen pyörätien pientareella ja Tommy Björklund Liedon Linnavuorella. Karhilahden mukaan suurin osa käärmeistä viihtyy vielä hyvin lähellä talvehtimispaikkojaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ne ovat vielä lötköjä ja erittäin arkoja, menevät pienestäkin risahduksesta piiloon. Tuntuu siltä, että sisiliskot ovat reilummin liikkeellä. Ne ovat sen verran pienempiä, että lämpeävät nopeammin ja lähtevät vilistämään, Karhilahti vertailee.

Matelijat herättää horroksestaan kevään lämpö - harvemmin tosin vielä maaliskuussa.

- Ei näitä tosiaan usein maaliskuussa nähdä. Säähän nähden matelijoiden herääminen on kuitenkin normaalia. Se tapahtuu heti kun on tarpeeksi pitkään tarpeeksi lämmintä, Karhilahti muistuttaa.

Esimerkiksi kyykäärmeille riittää noin kymmenen asteen lämpö, kunhan lämmintä on useana perättäisenä päivänä ja maanpinta ehtii lämmetä.

  Pienet yöpakkaset eivät pahasti kiusaa matelijoita, sillä ne ymmärtävät vetäytyä yöksi suojaan. Kova takatalvi sen sijaan voisi lämpimän jakson jälkeen tehdä tuhojaan.

- Kyyt eivät kestä pakkasta, eivätkä sisiliskotkaan, Karhilahti sanoo.

Takatalven iskiessä suojaisan paikan olisi löydyttävä nopeasti. Vielä talvehtimispaikkojensa lähellä varovasti liikkuvat yksilöt voisivat palata suojiinsa, mutta jo kauemmas innostuneiden olisi hankalampi löytää suojaa.

Matelijoiden lisäksi näkyviin ovat ilmestyneet myös hyttyset.

TS/Hanna Järvinen<br />Sisilisko on innostunut tutkimaan keväistä ympäristöään.
TS/Hanna Järvinen
Sisilisko on innostunut tutkimaan keväistä ympäristöään.