Päivänsäde ja menninkäinen rokkaavat Raisiossa

TS/<br />Erilaiset Päivänsäde (Maria Hannula) ja Menninkäinen (Pilvi Hämäläinen).
TS/
Erilaiset Päivänsäde (Maria Hannula) ja Menninkäinen (Pilvi Hämäläinen).

HANNA TOIVONEN

Varoitus: nämä laulut saattavat jäädä soimaan päähän. Raision teatterissa saa ensi-iltansa Kauno Takaraution käsikirjoittama ja ohjaama Päivänsäteen paluu . Siinä kuullaan uusia lastenlauluja, jotka tarttuvat korviin ja kaikuvat päässä vielä seuraavana päivänä. Näytelmä syntyi vanhemman laulun, Reino Helismaan Päivänsäde ja Menninkäinen -laulun innoittamana.

- Se on tunnetuimpia erilaisuuden ylistyksiä. Se on vuosikaudet soinut päässäni. Olen kuunnellut sanoja täysin ymmärtämättä niitä. En ole varma, ymmärränkö vieläkään, toteaa esikoisohjaaja ja käsikirjoittaja Takarautio.

Päivänsäteen paluu kertoo erään päivänsäteen ja erään menninkäisen tarinan. Takarautio päästi mielikuvituksensa valloilleen ja kirjoitti tekstin, jossa seikkailevat muun muassa Herra Isoherra, Peilikuva ja Eläin.

Pääosissa nähdään päivänsäteenä Mari Hannula ja menninkäisenä Pilvi Hämäläinen , joka valloitti Raision teatterin edellisessä näytelmässä Myrskyluodon Maijana. Takaraution mukaan menninkäinen on melkoinen rokkimimmi. Näytelmässä onkin klassikko Päivänsäde ja menninkäinen -laulun lisäksi "nykyajan lastenlauluja", Lordi-tyyppistä rokkia. Takarautio teki taustatyötä, soitti tuttavien kouluikäisille lapsille - ja lasten musiikkimaku selvisi.

Päivänsäteen paluun lähtökohtana on erilaisuuden voittaminen ja yhdessäolon mahdollisuuksien selvittäminen. Se on näytelmä lapsille ja vähän myös aikuisille.

- Koska olen lapsellinen ihminen, halusin kokeilla lastennäytelmän avulla, voiko suurta erilaisuutta saada sopimaan yhteen, Takarautio kertoo.

- Olin itsekin yllättynyt: ratkaisu on yksinkertainen, looginen ja hauska. Kunpa kaikki arkielämän ongelmat olisivat yhtä sujuvasti ratkaistavissa.

Hän ei kuitenkaan halunnut tehdä pelkästään lapsille suunnattua näytelmää, sillä hän kokee, että niissä kyllästyy helposti lapsikin, saati mukana olevat aikuiset.

- Tiedän, että näytelmää on tulossa katsomaan eläkeläisiä, ja olen varma, että he jaksavat katsoa tunnin mittaisen näytelmän.

Päivänsäteen paluu, ensi-ilta Raision teatterissa pe 30.3.