50 vuotta huomenna: Jäähyväiset valmentamiselle

TS/Mauri Ratilainen<br />- Olen liian usein valmentajana ajatellut tulevaisuuteen, enkä elänyt sitä hetkeä, Erkka Westerlund sanoo.
TS/Mauri Ratilainen
- Olen liian usein valmentajana ajatellut tulevaisuuteen, enkä elänyt sitä hetkeä, Erkka Westerlund sanoo.

Heinola (STT)

On taas se aika vuodesta, jolloin Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajalla Erkka Westerlundilla riittää neuvonantajia joka toisessa nakkikioskijonossa. Westerlund johtaa Leijonat kuukauden kuluttua Moskovan MM-turnaukseen, mikä herättää kiekkohullussa maassa tunteita.

Westerlund on oppinut ymmärtämään kansallislajiksi kohonneen jääkiekkoilun julkisuusarvon, tosin kantapään kautta.

- Olen kasvanut valmentamiseen vanhakantaisesti urheilun myötä. Julkisuus on ollut välttämätön paha, joka on seurannut valmentajan työtä. Aluksi tärkeintä oli oma joukkue ja pelaajat, mutta nykyisin mediakin on yksi sidosryhmistä.

Westerlundin perhe rantautui Raumalle 1960-luvulla isän työn perässä. Nuori Erkka ehti maistaa menestystä pelaajana, kun hän oli hyökkääjänä voittamassa Lukossa B-nuorten Suomen mestaruutta.

Westerlundin sukunimi väistyi pelaajalistoilta taustalle, mutta Lukolla oli luisteluttaa huippuja kaukaloon.

- Lukon junnuissa Äijänsuon kiekkoakatemiassa oli lisäkseni harvinaisen kovaa porukkaa. Ikäluokastani nousi useita maajoukkuepelaajia, kuten Matti Forss , Jouni Rinne ja Jouni Peltonen , Westerlund mainitsee muutaman esimerkiksi.

Westerlund lähti Raumalta syventämään tietojaan Suomen urheiluopistolle Heinolan Vierumäelle ja sen jälkeen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Westerlundin kymmenen viime vuoden komeimpiin saavutuksiin kuuluvat olympiahopea, MM-pronssi ja Suomen mestaruus. Menestysputki olisi voinut kuivua alkuunsa, sillä 1990-luvun alussa Westerlund ei komeillut valmentajapörssien kärjessä.

Hän oli saanut potkut kahdesta SM-liigajoukkueesta, JyP HT:stä ja Lukosta ja palasi 1990-luvun alussa töihin Jääkiekkoliittoon kehityspäälliköksi.

Westerlund on valmentanut A-maajoukkuetta tavallaan jatkoajalla. Hänen piti vetäytyä valmennusvastuusta keväällä 2006, mutta hyvin menneet arvokisat Torinossa ja Riiassa pehmittivät Jääkiekkoliiton taivuttelemaan Westerlundin Leijoniin vielä yhden lisävuoden ajaksi.

Westerlund on lopettamassa valmentajauraansa, mutta haasteista hän ei tingi. Hän aloitti Suomen urheiluopiston rehtorina Heinolan Vierumäellä vuoden alussa.

- Tällainen opisto, jossa on kaikki liikunnan toimialat, on ainutlaatuinen, Westerlund kehuu.

- Ei ole yhtään haikea mieli jättää valmennusta. Koko liikunnan kenttä kiinnostaa. Nyt ykköshaaste on terveyttä edistävä liikunta, sanoo Westerlund, joka perheineen asuu opistolta sopivasti kävelymatkan päässä.