Britti juoksi kuudessa vuodessa maailman ympäri

Brittiläisestä Robert Garsidestä tuli tiistaina virallisesti ensimmäinen ihminen, joka on juossut maailman ympäri. Garside juoksi päivällä Picadilly Circus -aukiolle Lontoon keskustassa, missä hänet vastaanotti Guinnessin ennätyskirjan lähetystö.

Garside, 40, onnistui urakassaan vasta neljännellä yrittämällä. Ensimmäisen kerran britti lähti matkaan juuri Picadilly Circusilta joulukuussa 1996. Onnistunut neljäs yritys starttasi Delhistä Intiasta seuraavana vuonna, ja Garside palasi Delhiin heinäkuussa 2003.

Hänen ennätyksensä virallistettiin kuitenkin vasta nyt.

Garsiden ennätystaival kesti lähes kuusi vuotta. Hän juoksi 30 maan ja kuuden maanosan halki ja taittoi taivalta liki 48 000 kilometriä.

Garsiden matka ei sujunut ilman vaikeuksia: Venäjällä häntä ammuttiin, Kiinassa hän joutui vankilaan ja Meksikossa sekä Panamassa Garsidea jahtasivat pyssymiehet.

Myöskään ennätyksen kirjaaminen ei onnistut mutkitta. Garsiden suorituksia on epäilty, koska hän on kertonut juosseensa viidakkojen ja aavikon halki ilman apujoukkoja. Himojuoksija piti kuitenkin tarkkaa päiväkirjaa ja kuvasi yli 300 tuntia videota suorituksestaan. Lisäksi hän toimitti Guinnessille runsaasti todistajalausuntoja.

- Nyt tuntuu todella hyvällä. Olen kiitollinen kaikille niille ihmisille, jotka auttoivat minua juoksussani, Garside sanoi.

Vuosi kestänyttä urakkaansa Garside kommentoi lakonisemmin toteamalla, että "se tuntui samalta kuin olisi käynyt lenkillä joka päivä, mutta kotona ei voinut käydä välillä".

Parempia kommentteja lienee luvassa kirjassa, jota Garside kertoi suunnittelevansa.