Ei mikään mikkihiiri merihädässä

TS/<br />- Suomalaiset lääkärit ja parturit ovat vieressä. En silti hehkuttaisi, että se on mun paikka, Veikko Samuli kuvailee asuinpaikkaansa Espanjassa.
TS/
- Suomalaiset lääkärit ja parturit ovat vieressä. En silti hehkuttaisi, että se on mun paikka, Veikko Samuli kuvailee asuinpaikkaansa Espanjassa.

Vantaa (STT)

Kotimaisen iskelmän säveltäjäpioneeri Veikko Samuli pohtii, kuinka lahjomattomasti aika rientää. Väki levy-yhtiöissä on vaihtunut, uusi polvi on muutenkin vallannut jalansijoja. Kukapa vanhaa äijää enää tuntisi, hän epäilee.

- Duunirintamalla on kieltämättä hiljaisempaa. Yksi nuorempi naislaulaja arveli jo kymmenen vuotta sitten, että sä olet varmaan säveltänyt sen Mikkihiiri merihädässä. Sen ikäisenä piti, Espanjassa Malagan provinssissa nykyään asuva Samuli virnuilee.

Ei mies oikeasti eläkepäiviä kolkuttele. Kappaleita sujahtaa solkenaan pöytälaatikkoon. Biisi menee sinne, toinen tänne. Hittiputki voi hyvinkin vielä venähtää.

Parhaillaan Samuli puuhailee Matin ja Tepon levyprojektin kanssa.

Pokun potkut onnenpotku

Samulista meinasi tulla kirkkomuusikko. Viimeinen silaus jäi kuitenkin uupumaan, kun kevyt musiikki tempaisi mukaansa.

- Piti saada perheelle leipää. Olin yhden kesän kanttorin sijaisena, eikä se tuntunut minun hommalta. Tänä päivänä urkumusiikkia ei jaksa edes kuunnella.

Ura urkeni Dannyn taustabändissä Made in Finlandissa. Kosketinsoittaja Arto "Poku" Tarkkonen oli saanut juuri kenkää.

- Danny oli sillä hetkellä keikalla pohjoisessa ja se vain kyseli puhelimen välityksellä, että minkä näköinen tyyppi on kyseessä ja millaiset kamat sillä on. Soittotaidosta viisi siinä vaiheessa, Samuli muistelee.

Samuli huomasi pian olevansa Jaakko Salon apulaistuottaja, myöhemmin "Jaken" vasen käsi.

- Huolellisuus oli ehkä tärkein juttu, minkä Jakelta opin, Samuli sanoo.

Syysunelma avasi pitkän hittiputken

Ensimmäinen isompi hitti osui kohdalle kolmannella yrittämällä. Samulin säveltämä, Chrisse Johanssonin sanoittama ja Katri-Helenan esittämä Syysunelma on voimissaan tänäkin päivänä, vaikka Katson autiota hiekkarantaa ajoikin myöhemmin edelle. 70-luvulla Samuli sävelsi Dannyn ja Armin suosituimmat kappaleet.

- Tahdon olla sulle hellä on varmaan tuonut eniten rahaa. Katselin ja kuuntelin äskettäin suomalaisbändin tekemää heviversiota You Tubesta. Ei sekään hassumpi ollut.

Samulin sävel on sykähdyttänyt kahdesti Syksyn Sävelessä. Vuonna 1983 nuori Jonna Tervomaa voitti kappaleella Minttu sekä Ville. Lea Laven toisti tempun 1999 kipaleella Nyt kun mennyt oot.

Säveltäjä nostaa mielellään esiin Kikan . Samuli ja Junnu Vainio saivat sykettä niin jo edesmenneeseen Kirsi Viiloseen kuin monen miespuolisen tunnekeskukseen.

Salanimien S. Ylämaa ja Inari Katramo taakse kätkeytyvä Samuli sanoo olevansa 60-vuotispäivänään visusti matkoilla.

- Jos saisi vielä pari hittiä tehdyksi niin kymmenen vuoden päästä saatan juhliakin. Olisi hienoa avata ura vasta tänä päivänä, kun kaupallisuus on hyväksyttyä. 70-luvullahan vastustettiin kaikkea, mikä edes haiskahti siltä.