PURUKUMISTA saa vaikka taideteoksen

TS/Jari Laurikko<br />Roni Vilhonen (vas.) ja Stefan Sandelin aloittivat taidemateriaalin pureskelun.
TS/Jari Laurikko
Roni Vilhonen (vas.) ja Stefan Sandelin aloittivat taidemateriaalin pureskelun.

PAULA HÄTÖNEN

Kolme ja puoli kiloa toistaiseksi käyttämättömiä purukumityynyjä haastoi Turun kulttuuripajan pöydillä St. Olofskolanin 9. luokan oppilaita taiteentekoon maanantaina.

Jo aikaisemmin he olivat opettajansa Kenneth Westerenin kanssa käyneet tutustumassa Turun taidemuseossa I Love Malmö -näyttelyyn ja tutkineet nykytaiteen välistä yllättäviäkin materiaalivalintoja. Näyttelyssä on muun muassa useita syömiseen liittyviä teoksia.

Turun taidemuseo ja kaupungin kulttuuripaja sekä St. Olofskolan käynnistivät teematyöskentelyn Malmö-näyttelyn innoittamana.

Tämä joukko, joka kävi nyt purukumipalojen kimppuun, on valinnut kuvataiteen valinnaisaineeksi. Kaksi tuntia viikossa kahden vuoden ajan, joten on lupa odottaa ennakkoluulotonta suhtautumista. Kiinnostus asiaan ainakin on olemassa.

- Olemme antaneet oppilaille vapaat kädet - ja hampaat - tehdä tästä materiaalista mitä itse haluaa. Tärkeää on spontaani asiaan ryhtyminen, ei miettiä liian kauan. Nykytaiteessa ovat tärkeitä nykyhetki ja ajatukset, niiden pitää näkyä siinä, selitti Tea Langh Kulttuurikeskuksesta.

- Mietimme etukäteen purkansyönnin ristiriitaisuuksia.Toisaalta se on terveysnäkökulmasta katsottuna toivottavaa ja hyväksyttyä, toisaalta purkanjauhamista pidetään ruman näköisenä ja epäkohteliaana tapana. Purkkaan törmää myös kaikkialla. Ja haluaako purkka tulla syödyksi? Mitä syöty purkka ilmentää? Näitä kysymyksiä on tarkoitus käsitellä ja tutkia, sopiiko purkka taiteeseen, Turun taidemuseon kuraattori Susanna Luojus kuvaili nyt alkanutta projektia.

Purkkatunteita nostettiin esiin

Axel Enqvist ja Christer Berntsson vetelivät jo viivoja luonnospapereihin.

- Esimerkiksi kenkä on juuttunut purkkamöykkyyn, ja kun nostaa jalkaa, möykky venyy, suunnitteli Axel. Myöhemmin aihe olikin muuttunut, ja hän sommitteli purkkatyynyistä mosaiikkityönä Juicy-tekstiä, alleviivauksena venyi purkkavana.

- Tässä äijät tappelevat, toinen lyö toista, ja se muuttuu pureskelluksi purkkamöykyksi, kaavaili Rasmus Marjanen.

Minnekäs oma syöty purkka normaalielämässä joutuu? - Kadulle, joskus, ja maahan. Tai toisten hiuksiin, pojat ehdottelivat.

- Joo, kyllä on ollut joskus purkkaa hiuksissa, Lina Renlund tuumi pöydän vastakkaiselta puolelta.

Hän luonnosteli jo täyttä päätä omaa työtään. - Luulen, että toteutan sen musta-valkovalokuvina. Sarjakuvassa tutkitaan, miten henkilö syö ja syö purkkaa aina vain lisää ja lisää ja lisää. Posket pullottavat ja hän jauhaa. Kuvataan naaman ilmeitä ja liikkeitä, miten ne muuttuvat möykyn kasvaessa, hän selitti ideaansa.

- Ja hän toimii mallina, Lina viittasi vieressään istuvaan Daniela Pakaléniin .

Benjamin Jansson hahmotteli paperille huonetta.

- Tähän tulee tylsä harmaa huone ja sinne nurkkaan harmaa tavallinen ihminen, joka puhaltelee purkkapalloja. Lattialla on ylt'ympäriinsä värikkäitä pureskeltuja purkkia. Maailma on harmaa, purkkamaailma on värikäs, hän selitti.

Vihreästä metalliverkosta muotoutui Stefan Sandelinin käsissä ihmisen pää. - Tämä pää on sahattu poikki ja sinne pääkoppaan heitellään syötyjä purkkapalloja - aivoiksi, virnisti Stefan.

Hänen vieressään Roni Vilhonen puolestaan tuumi, että idea olisi kyllä, mutta... - Mä en tiedä, mihin mä sen purkan tungen siihen, hän tuskaili.

Tarkoitus on, että maanantaina aloitetut purkkataideteokset työstetään pääsiäiseen mennessä valmiiksi. Sitten ne asetetaan näytteille Malmö-näyttelyn viimeiselle viikolle taidemuseoon.

- Olemme tehneet paljon yhteistyötä kulttuurikeskuksen kanssa. Tämä sama luokka muun muassa voitti kilpailussa, jossa suunniteltiin koulupihoille ulkotilateoksia. Mutta se meidän ideamme oli rakennusteknisesti niin vaikea, ettei sitä toteutettu. Mutta idea voitti, opettaja Kenneth Westeren kertoi.

TS/Jari Laurikko<br />Daniela Pakalén paneutui pohtimaan purukumin ulkoista pallo-olemusta.
TS/Jari Laurikko
Daniela Pakalén paneutui pohtimaan purukumin ulkoista pallo-olemusta.