Viihde

Gourmet-ruokaa Agricolan hengessä

TS/Veikko Wahlroos<br />Ravintola Linnankatu 3:n Juha Heino (vas.) ja Jesse Söderlund asettelevat pääruokaa tarjolle.
TS/Veikko Wahlroos
Ravintola Linnankatu 3:n Juha Heino (vas.) ja Jesse Söderlund asettelevat pääruokaa tarjolle.

ANU VÄLILÄ

Turkulaiset mestarikokit näyttivät lauantaina Turun ammatti-instituutissa pidetyssä Turku menukilpailun finaalissa, miten loihditaan kolmen ruokalajin menu Mikael Agricolan hengessä.

Vaatimuksena oli, että kaikissa menun ruokalajeissa oli käytettävä tuoreita yrttejä. Lisäksi alkuruuassa oli pääraaka-aineena käytettävä silliä, pääruuassa siankylkeä ja jälkiruuassa marjoja ja kuivattuja hedelmiä.

Haasteellisen tehtävästä teki Agricolan hengessä kokkaaminen, sillä kirjakielemme isän elinaikana ei suomalainen ruokakulttuuri tuntenut vielä muun muassa perunaa.

- Agricola-teema rajoitti tekemistä, sillä esimerkiksi perunaa ja sientä ei vielä tuolloin käytetty ruuanvalmistuksessa. Etsinkin sopivista raaka-aineista tietoa netistä, M/s Rudolfinan kokki Markku Kiiski kommentoi.

M/s Rudolfinan lisäksi Turun Keittiömestarit ry:n ja Agricolan juhlavuoden valtuuskunnan järjestämään menukilpailuun osallistui kahdeksan joukkuetta Turusta ja lähiympäristöstä. Kilpailu oli ravintolakohtainen, ja joukkue koostui kahdesta kilpailijasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kilpailulla yritetään nostaa esille alueellista ruokaa. Haasteena on luoda à la carte -ruokia edullisista raaka-aineista, kertoi kilpailun järjestelytoimikunnassa mukana ollut Jorma Haranen Turun ammatti-instituutista.

Kellontarkkaa työtä

Kolmen ruokalajin menut syntyivät minuuttiaikataululla. Esivalmisteltujen annosten viimeistely ja esillepano piti sujua joukkueilta suunnitelmien mukaan, jotta tuomarit saivat ruuat eteensä maisteltaviksi juuri oikealla hetkellä. Ei liian kuumina, ei liian kylminä eikä lässähtäneinä tai sulaneina.

Ravintola Linnankatu 3:n Jesse Söderlundin ja Juha Heinon mukaan kilpailussa onnistuminen vaati kovaa treenaamista ja suunnittelua.

- Pitää myös olla ajan hermolla. On tunnettava uudet raaka-aineet, muodot ja valmistustavat. Lisäksi pitää pystyä työskentelemään kellontarkasti, monista kilpailuista kokemusta hakenut ja menestystä niittänyt Söderlund kertoi.

Söderlund ja Heino olivat aloittaneet kilpailumenun ruokien valmistuksen torstaina. Viimeisiä valmisteluja he olivat tehneet vielä yhden aikaan edeltävänä yönä.

Lauantain kilpailussa Söderlundin ja Heinon joukkue luotti perinteisiin suomalaisiin raaka-aineisiin.

- Valmistamme perinteistä ruokaa modernissa muodossa. Gourmet-ruokaa perusraaka-aineista, Söderlund sanoi.

Tuomaristo arvioi ruoka-annoksia niiden esillepanon, annoskoon, rakenteen, maun sekä pakollisten raaka-aineiden mukaan.

Ruuat maistelivat paremmuusjärjestykseen Turun Keittiömestarit ry:stä, Agricola valtuuskuntasta ja Chaine des rotisseurs, Turun voutikuntasta muodostettu tuomaristo.

Tasaisen menukilpailun voiton vei Turun ammatti-instituutin joukkue. Kolmannen vuoden opiskelijat Juho Isosomppi ja Juho Saralehto yllättyivät itsekin voitostaan.

- Tämä oli meidän ensimmäinen voittomme. Se tuli ihan yllätyksenä, sillä itsekritiikki oli niin korkealla, etten uskonut voittoon, Isosomppi kommentoi.

Voittajamenuta päästään mahdollisesti myöhemmin tänä vuonna maistelemaan myös turkulaisissa ravintoloissa, sillä ravintoloilla on mahdollisuus tarjota voittoisia annoksia Agricolan juhlavuoden aikana.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Veikko Wahlroos<br />Turku menukilpailun järjestelytoimikunnassa touhunnut Jorma Haranen kuvasi kilpailuannokset.
TS/Veikko Wahlroos
Turku menukilpailun järjestelytoimikunnassa touhunnut Jorma Haranen kuvasi kilpailuannokset.
TS/Veikko Wahlroos<br />Ravintola Sergiosin pääruoka tarjoiltiin peilin päältä.
TS/Veikko Wahlroos
Ravintola Sergiosin pääruoka tarjoiltiin peilin päältä.
TS/Veikko Wahlroos<br />Sergiosin silli-perunaterriini.
TS/Veikko Wahlroos
Sergiosin silli-perunaterriini.
TS/Veikko Wahlroos<br />Mustikka ja puolukka maustivat M/s Rudolfinan hirssi-rusinavanukasta.
TS/Veikko Wahlroos
Mustikka ja puolukka maustivat M/s Rudolfinan hirssi-rusinavanukasta.