Kun jonglööri palaa kotiinsa

TS/Timo Jakonen<br />- Kun illalla palaamme kotiin ja saamme hengähtää, hetki on meidän, Kaj-Mikael Schütt kiteyttää esityksensä sisällön.
TS/Timo Jakonen
- Kun illalla palaamme kotiin ja saamme hengähtää, hetki on meidän, Kaj-Mikael Schütt kiteyttää esityksensä sisällön.

PIRJO VISMANEN

Mitä ihminen tekee ollessaan yksin, omalla yksityisellä ajallaan? Se selviää Kaj-Mikael Schüttin yhden miehen sirkusesityksessä Kotiinpaluu, joka saa ensi-iltansa Turun taideakatemian videostudiossa tänä iltana.

Tirkistelyä ei ole luvassa, vaikka paljasta pintaa saattaakin olla.

- En esitä muuta kuin mitä olen, omalta osaamiseltaan jonglööriksi esittäytyvä Schütt sanoo.

Ja tosiasiahan on, että jonglöörit usein harjoittelevat myös kotona ollessaan. Erään suuren jonglöörin mukaan omaa välinettä on syytä pitää aina käsissä, niin paljon kuin pystyy. Sillä tavoin oppii tuntemaan, miten se käyttäytyy eri tilanteissa. Välineestä tulee osa isäntäänsä.

Schütt heittää palloja ja keiloja.

- Vuoden vaihteessa tuli kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun aloin harjoitella päivittäin ja tosissani jongleerausta. Viiden vuoden hikoilun kunniaksi oli hyvä hetki rakentaa ensimmäinen sooloteos, Schütt perustelee poikkeuksellisen varhaisessa opintovaiheessa tehtyä esitystä - hän kun opiskelee Taideakatemiassa sirkusta vasta ensimmäisellä vuosikurssilla.

Naantalissa syntyneellä miehellä on kuitenkin jo plakkarissaan yksi alan ammattitutkinto. Hän valmistui jouluna 2004 sirkusartistiksi Lahden Salpaus-instituutista. Jatko-opinnot Turussa pätevöittävät hänet sirkustaiteen ohjaajaksi.

Ansion oman alan löytymisestä Schütt antaa veljelleen - ja Jyväskylälle.

- Veli rupesi kerran opiskeluaikoinaan esittelemään, kuinka osaa jongleerata kolmella pallolla. Halusin näyttää, että kyllä minäkin siihen pystyn.

Jyväskylä puolestaan liittyy asiaan siksi, että siellä Schütt kuuli ensi kerran sirkusalan kouluista Suomessa.

- Läksin sinne opiskelemaan tietotekniikkaa, kun en tiennyt, mitä tekisin elämälläni. Siellä törmäsin pieneen, mutta aktiiviseen jonglöörien sisäpiiriin, joka kokoontui joka perjantai. Sitä myöten tietoteknikan opinnot jäivät yhteen vuoteen, artisti kertoo.

Nyt Schütt jongleeraa jo viidellä, jopa kuudella pallolla. Hänen pallojensa kokoluokassa se on kova saavutus; esityksissä ei juuri useampia käytetä. Esityksen ulkopuolella hän harjoittelee aktiivisesti seitsemän pallon heittoa. Heittämisen lisäksi Kotiinpaluuseen sisältyy teatteria. Akrobatiaa piti myös olla, mutta artistin kesken harjoituskauden yllättänyt selkävaiva pakotti jättämään sen pois.

- Nykyisin ei riitä, että teet vain jotain teknisesti. Esityksessä pitää olla muutakin, Schüttin valmentajana esityksessä toimiva Jani Naskali huomauttaa.

Kotiinpaluuta esitetään Taideakatemiassa tämän viikon aikana kuusi kertaa. Sen jälkeen siitä räätälöidään versio, jota on tarkoitus esittää kouluille. Kesäsuunnitelmissa tekijöillä on Euroopan-kiertue aina Espanjaan asti.

Kotiinpaluu, sirkusesitys koko perheelle Turun Taideakatemian Videostudiossa (Linnankatu 54), ensi-ilta ti 27.2. klo 20, muut esitykset ke 28.2. klo 20, pe 2.3. klo 20, la 3.3. klo 15 ja 20 sekä su 4.3. klo 15. Liput 4/2 euroa, sis. kahvin ja kastettavan.