Cafe Noir jätti jälkensä turkulaiseen ravintolahistoriaan

TS/Riitta Salmi<br />Raija Kankare jätti hyvästit liki neljäkymmentä vuotta kestäneelle ravintoloitsijan uralleen joulun alla.
TS/Riitta Salmi
Raija Kankare jätti hyvästit liki neljäkymmentä vuotta kestäneelle ravintoloitsijan uralleen joulun alla.

PAULA HÄTÖNEN

Turkulaisella Raija Kankareella on plakkarissaan pala turkulaista ravintolahistoriaa.

Kun hän viime joulukuun 19. päivänä palveli viimeisen kerran Cafe Noirin asiakkaita, taakse jäi 38,5 vuotta ravintoloitsijana.

Eerikinkadun varrella olevan uusrenessanssityylisen talon toisessa kerroksessa avasi toukokuussa 1968 kahvila-ravintola Cafe Noir. Ranskalaisen nimensä kahvila sai Kankareen silloisen yhtiökumppanin Leo Mäkisen keksinnöstä.

- Hän piti ranskan kielestä ja ehdotti sitä, Raija Kankare kertoo.

Mutta minkälainen ravintola?

Vastassa oli vaaleatyylinen sisustus, valkoiset wieniläistuolit pöytien ympärillä, tyylin mukaisesti pöytiin tarjoilu, ja salissa soitteli charmantti harmaatukkainen pianisti valkoista flyygeliä.

- Nimenomaan valkoinen sen piti olla. Ostin alunperin mustan flyygelin eräältä perheeltä. Halusin siitä valkoiseksi, mutta maalarimestari Aaltonen sanoi, ettei flyygeleitä maalata. Minä sanoin, että minun flyygelini maalataan, Kankare muistelee hymyillen.

Muutama vuosi myöhemmin Kankare lunasti koko ravintolan itselleen.

Cafe Noir sijaitsi kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kivitalon toisessa kerroksessa Eerikinkadulla, lähellä kauppatoria.. Talo on kaupunginarkkitehti Arthur Kajanuksen käsialaa ja rakennettu vuonna 1890. Ja hienoa on, että koko talo tunnetaan nykyään juuri kahvila-ravintolansa mukaan, vaikka onkin ollut purku-uhan alaisena kymmenen vuoden välein.

  - Lounaslistamme vaihtui päivittäin ja sen lisäksi oli à la carte -lista, myös pizzaa piti olla tarjolla. Mutta kaiken ruoanlaiton perustana oli oma valmistus, teimme kaiken itse muusista ja kastikkeista alkaen, Kankare kertoo. Jopa munkit keitettiin itse.

- Muistan kerran, kun eräs hieno rouva moitti munkkia sisältä raa'aksi. Hänen seuralaisensa kyllä oli syönyt hyvällä halulla. Ihmettelin asiaa jälkeenpäin, ja tulin tulokseen, ettei rouva ollut koskaan syönyt kotona tehtyjä munkkeja, Raija Kankare aprikoi.

- Kun aloitimme, henkilökuntaa oli kaikkiaan 13 vahtimestaria myöten. Kun lopetimme meitä oli enää neljä, kun perheenjäseniäkin luetaan mukaan. Näin on ala muuttunut.

Tiukkaa lupapolitiikkaa

Turkulainen ravintolaväki on aina ollut sopuisaa Kankareen mielestä, mutta sitten muistuu mieleen eräs juttu.

- Minulla oli ovessa kyltti kahvila-ravintola. Eräänä päivänä marssi virkapukuinen poliisi saliin ja ilmoitti, että mainostan väärin. Minulla ei olisi oikeutta ravintola-nimeen.

Piti olla kahvila-ruokala. Mutta eihän minuun mikään ruokala-sana sopinut. Siihen aikaan lupapolitiikka oli tiukkaa. Joku oli ollut kateellinen, Raija Kankare ilvehtii.

Ravintola-lupakin heltisi myöhemmin lääninhallituksesta. Kuten myös A-oikeudet, vaikkakin vasta 15 vuotta sitten, vaikka B-oikeudet oli vuodesta 1969 lähtien.

Asiakaskunta oli laidasta laitaan. Erikoisesti Kankare muistelee niitä kiihkeitä aikoja, jolloin nuoriso kansoitti ravintolaa perjantaisin ja lauantaisin.

- Ensin tultiin meille, sitten lähdettiin Tekulle tanssimaan, se oli silloinen kuuma bailupaikka.

Meillä on moni pari löytänyt toisensa, ja monet ovat tulleet vuosien aikana muistelemaankin tänne tapaamistaan, Kankare kertoo.

Mielenkiintoinen uusi tulokas

Nyt Cafe Noiria odottaa uusi tulevaisuus.

Kimmo Kostiander on muuntamassa paikkaa meksikolaistyyliseksi seurustelu- ja ruokaravintolaksi.

Nimikin muuttuu, mutta se paljastetaan helmikuun puolivälissä, kun uusittu ravintola on tarkoitus avata.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.