60 vuotta huomenna: Yrittäjyys ykkösasiaksi

TS/Jonny Holmén<br />Heikki Salmelan kulttuuritekoihin oman kaupungin hyväksi on kuulunut hotelli Marina Palacen kunnostaminen jälleen hotellikäyttöön. Perinteinen yökerho Submarina on muuttunut kokous- ja juhlatilaksi.
TS/Jonny Holmén
Heikki Salmelan kulttuuritekoihin oman kaupungin hyväksi on kuulunut hotelli Marina Palacen kunnostaminen jälleen hotellikäyttöön. Perinteinen yökerho Submarina on muuttunut kokous- ja juhlatilaksi.

Turun Sanomat

Turkulainen Heikki Salmela on malliesimerkki yrittäjyyden menestystarinasta. Naantalissa grillikioskin pidosta aloittanut mies on kohonnut Suomen suurimman pikaruokaketjun, Hesburgerin omistajaksi. 40 vuotta kestäneestä yrittäjyydestä Salmela ei vaihtaisi päivääkään pois, vaikka kovaa on vuosien mittaan ollut.

Yrittäjyyden nostamisen esiin uravaihtoehdoksi nuorille hän myös kokee oman elämänkokemuksensa perusteella tehtäväkseen. Uransa ensimmäiseen omien yritysten ulkopuoliseen luottamustehtäväänkin hän suostui yrittäjyyttä edistävän Perheyritysten liiton hallitukseen tänä syksynä.

Hetken mielijohteesta hankkimansa turkulaisen hotelli Marina Palacen sohvalla istuva Salmela pohtii kuluneen turkulaissanonnan voimin, että jotain tarttis tehdä, jotta yrittäminen innostaisi nuoria.

Selvää reseptiä hänellä ei ole antaa, mutta jotakin palkitsevampaa yrittäjäksi ryhtyvälle pitäisi olla tarjolla palkansaajiin verrattuna.

- Yrittäjyydestä voisi saada nykyistä houkuttelevampaa verotuksen keinoin. Työllistämiseen tarvittaisiin lisäksi joustoja, vaikka irtisanomissuojaa ei suoraan heikennettäisiinkään. Yrittäjien taakkaa ei myöskään saisi lisätä, koska silloin yrittäjäksi ryhtyminen pelottaa helposti liikaa, Salmela arvioi.

Aitoa ja vahvaa huolestumista eloisa Salmela kokee niin sanotun ilmaisen rahan ihmisiä passivoivasta vaikutuksesta Suomessa.

- Liian hyvä sosiaaliturva turruttaa tämän maan, Salmela puuskahtaa tietäen hyvin, että näistä asioista ei yleensä kannata puhua, koska riistäjän leima lyödään otsaan heti.

Salmela muistelee itse menneensä töihin 14-vuotiaana hotelli Turkuun ja hankkineensa perheelle maitorahaa viemällä tyhjiä pulloja kauppaan. Nykyisin Hesburgerin koulutukseen tulevia nuoria pitää opettaa, että töihin tultaessa todella ryhdytään töihin.

Yrittäjyyden ohella Salmelaa lähellä ovat olleet Turku-talkoot. Kulttuuriteko oman kaupungin hyväksi oli Ikituurin ostaminen ja muuttaminen Turun menestyväksi matkailukohteeksi, kylpylä- ja kongressihotelli Caribiaksi. Uusimpana Turkua ehostavana tekona on heitteille jääneen Marina Palacen kunnostaminen jälleen hotellikäyttöön.

Salmelan mieltä hivelee selvästi se, että Turku-talkoissa mukana olo on periytynyt hänen kahden perheyrityksessä vahvasti mukana olevan poikansa ajatusmaailmaan. - Papan 60-vuotislahja, Marinan edessä oleva Pilvet-veistos tuo iloa kaikille kaupunkilaisille, hän myhäilee.

Toinen perheen lahja pappalle kuvaa turkulaisen liike-elämän ykkösketjun miehen elämänasennetta, jossa uskonto on vahvasti läsnä. Lahjatauluun Hannu Knuutila on maalannut Salmelan mielipaikalleen Turun tuomiokirkkoon.

Merkkipäivänään Heikki Salmela on matkoilla. Sen jälkeen edessä on alkuvuodesta mieluinen urakka eli muutto yhdessä Kirsti -vaimon kanssa Marinan yläkertaan valmistuneeseen asuntoon.

KIRSI TURKKI

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.