DaisyRekry auttaa maahanmuuttajia töihin
PIRJO VISMANEN
- Hakijoita oli 54, ja minä sain sen, riemuitsee espanjalainen opettaja Maria Serrano.
Ylpeyden aihe on työpaikka Turussa.
Maahanmuuttajien työllistyminen ei ole Suomessa helppoa, mutta Serrano onnistui, koska omien sanojensa mukaan "jaksoi yrittää, olla rohkea ja mennä".
Nyt hän vetää Turun NNKY:n Sylvi-projektia, joka pitää sisällään monikulttuurista toimintaa lapsille, nuorille ja naisille.
Serranon kaltaisia, hyvin koulutettuja maahanmuuttajanaisia on Turussa kymmeniä.
- He omaavat erilaisia ammatteja ja puhuvat monia kieliä, jotkut neljääkin eri kieltä. Ongelmana on, että he eivät osaa markkinoida osaamisiaan tai etsiä niille käyttöä työmarkkinoilla, sanoo Maria Pulli maahanmuuttajanaisten DaisyLadies-yhdistyksestä.
- Jotkut jopa pelkäävät mennä töihin, kun eivät tiedä, miten suomalaisessa työyhteisössä kuluu käyttäytyä ja miten se ottaa heidät vastaan.
Työnantajatkin saattavat olla kiinnostuneita tietyistä osaamisista ja taidoista, mutta eivät tiedä, mistä niitä voi löytää.
Tilanteen korjaamiseksi DaisyLadies-yhdistys on nyt käynnistämässä uutta DaisyRekry-projektia. Se tarkoittaa monikulttuurista työnvälityspalvelua.
Projektin koordinaattorina toimiva Pulli kartoittaa parhaillaan yhdistyksen jäsenten taitoja ja osaamisia, joiden pohjalta ryhdytään etsimään halukkaille heille sopivaa työtä, auttamaan heitä työnhaussa tai sitten järjestämään lisää koulutusta.
Yhdistyksen 146 jäsenestä on työttömänä 102.
- Kohderyhmänämme eivät kuitenkaan ole vain yhdistyksen jäsenet, vaan myös heidän perheenjäsenensä ja kaikki muutkin maahanmuuttajat, jotka ovat työttömiä ja haluavat meidän apuamme työllistymiseen, Pulli korostaa.
DaisyRekry-projektia tukee Turun työvoimatoimisto, jonka mukaan kolmannen sektorin toiminta tässä asiassa on kultaakin kalliimpaa; työtä näet riittää.
- Meillä on työttömänä työnhakijana yli 2 000 maahanmuuttajaa. Turkulainen erityispiirre on se, että 50 prosentilla heistä ei ole ammatillista koulutusta. Valtakunnassa prosentti on 30, valottaa haasteita toimialajohtaja Jaana Hernelahti Turun työvoimatoimiston kansainvälisten palvelujen yksiköstä.
Toisaalta joka kuukausi Turussa välitetään töihin yli kaksisataa maahanmuuttajaa - mutta kuten työmarkkinoilla yleensäkin, nämä pestit ovat pääasiassa pätkiä.
Hernelahti muistuttaa myös työvoimapulasta, joka on vaikuttanut positiivisesti asenteisiin työpaikoilla.
- Työnantajat alkavat olla entistä suvaitsevampia. Huonommallakin kielitaidolla voi jo päästä töihin.