Viihde

Halloween tuo kauhun koteihin

TS/Jane Iltanen<br />Noita-isosisko Anniina ja pikkupiru Elli Kummala ihastelevat Tommilan koulun pelottavaa tarjoilupöytää.
TS/Jane Iltanen
Noita-isosisko Anniina ja pikkupiru Elli Kummala ihastelevat Tommilan koulun pelottavaa tarjoilupöytää.

HANNA NUMMILA

- Jostain syystä tuntuu, että halloweenin kauhuteema puhuttelee suomalaisia. Esimerkiksi Amerikassa kauhu ei ole niin olennainen osa perinnettä, vaan ihmiset voivat pukeutua vaikka Rubikin kuutioiksi. Suomessa puolestaan hirviöt, noidat ja aaveet ovat selvä enemmistö, halloweenin saapumisesta Suomeen gradun tehnyt Mari Kulmanen kertoo.

Juhlasta innostuivat aluksi lapset, ja kouluissa saatettiin syysdiskoja viettää naamiaisteemalla. Ala-asteella halloweenistä tuli syy pitää naamiaiset tai muunlaiset "turvalliset kauhukekkerit". Myöhemmin mukaan tulivat nuoret aikuiset ja myös jotkin firmat, jolloin pukuihin ja koristeluihin satsattiin entistä enemmän.

Irlantilainen keksintö levisi Amerikasta

Halloween on lähtöisin Irlannista, josta siirtolaiset veivät sen mukanaan Amerikkaan 1700-1800-luvuilla.

Matkalla juhlaan tarttui uusia elementtejä, ja vuosituhannen lopulla se palasi populaarikulttuurin mukana takaisin vanhalle mantereelle.

- Amerikassa käyneet suomalaiset olivat varmasti ensimmäiset, jotka toivat halloweenin mukanaan Suomeen. Tukevasti se rantautui tänne kuitenkin vasta 1990-luvun puolivälissä, Kulmanen sanoo.

Kurpitsajuhlan sanomaa levittivät sarjakuvat, kuten Tenavat ja Aku Ankka, ja erityisesti elokuvat ja tv-sarjat.

Viihteestä tuttu karkki tai kepponen -perinne ei ole vielä saanut Suomessa laajaa suosiota. Kulmanen epäilee, että monet vierastavat karkinkeräämistä siksi, että Suomessa pääsiäinen on perinteisesti ollut sen aikaa.

- Meillä on kotona kerran käynyt lapsiporukka naamioituneina, kun laitoimme kurpitsalyhtyjä portinpieleen.  Kepposten tekemisestä en muista kuulleeni kuin huhuja, että jonkun oveen olisi joskus heitetty kananmunia. Se ei kyllä ole kovin fiksua tai hauskaa, Kulmanen muistuttaa.

TS/Jane Iltanen<br />Mari Kulmanen vietti halloweenia ensimmäistä kertaa vuonna 1998 ja innostui niin, että kirjoitti siitä gradunsa vuonna 2004.
TS/Jane Iltanen
Mari Kulmanen vietti halloweenia ensimmäistä kertaa vuonna 1998 ja innostui niin, että kirjoitti siitä gradunsa vuonna 2004.
TS/Jane Iltanen<br />Elisa Karppinen ennustaa hurjaa halloweenia.
TS/Jane Iltanen
Elisa Karppinen ennustaa hurjaa halloweenia.