Viihde

Suomen metsät öljyä arvokkaammat

TS/Antti Laitinen
TS/Antti Laitinen

Turun Sanomat

Ei olisi metsäneuvos Antti Malmberg nuorena metsäylioppilaana osannut aavistaa, kuinka valtava muutos Suomen metsätaloudessa ehti tapahtua hänen uransa aikana.

Lounais-Suomen metsänhoitolautakunnassa 38 ja puoli vuotta työskennellyt Malmberg näkee tulevaisuuden kehityksen ehkä vieläkin merkittävämpänä.

- Suomalaisilla ei ole öljyä, mutta meillä on uusiutuvat metsät, joiden vuotuinen kasvu on tällä hetkellä 100 miljoonaa kuutiota, reilusti enemmän kuin vuotuiset hakkuut.

- Metsiä ei pelkästään keitetä selluksi tai sahata laudoiksi, vaan jalostetaan polttoaineeksi sekä lääke- ja ravintoaineiksi. Kuka tietää, mitä kaikkea kemiallinen prosessi saa aikaan metsistä 20 -30 vuoden kuluttua?

Malmberg kiittää nykyistä rohkeasti tulevaisuuteen katsovaa ja innovoivaa metsäpolitiikkaa. Sitä ei kuitenkaan olisi, ellei Suomessa olisi aloitettu jo varhain järjestelmällinen metsänhoito ja -koulutus.

- Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa puuston kasvu ja kokonaismäärä selvitetään muutaman vuoden välein. Tulokset ovat luotettavia siksi, että arviointi tehdään edelleen samalla menetelmällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Metsät ovat monta kertaa pelastaneet suomalaiset.

- Sodan jälkeen, kun mitään ei ollut, valtio määräsi pakkohakkuut. Puusta oli niin kova pula, että Helsingissäkin halot vietiin suoraan metsästä märkinä keskuslämmitysuuneihin. Asuntoihin määrättiin korkeimmaksi lämpötilaksi 13 astetta.

- Rannikon metsät kärsivät eniten, kun kuljetus sujui vettä myöten. Eihän silloin ollut kuljetusautoja ja ensimmäinen moottorisahakin saatiin Yhdysvalloista vuonna 1948. Se painoi 24 kiloa ja kaksi miestä veti sitä pulkassa. Nyt kevein saha painaa 3,4 kiloa ja tehoja siinä on monikertaisesti.

Malmbergin mukaan metsänhoidolliset toimenpiteet on suunniteltava sadan vuoden tähtäimellä.

Sitä kansalaiset eivät aina ymmärrä. Suojeluasioissa mennään yli kaikkien äyräiden.

- Esimerkiksi susi ei enää pelkää ihmistä. Mitä tapahtuu, kun kolmenkin suden lauma kohtaa sienestäjän? Susi tietää, että vaikka saaliilla on vaatteet siinä on myös syötävää aika paljon.

Antti Malmberg laskeskelee, että hänelle on kertynyt luottamustehtäviä muun muassa Raision valtuustossa, veteraanityössä, riistanhoitopiirissä ja seutukaavaliitossa vuosissa laskettuna yhtä paljon kuin ikääkin.

-Tehtävissä olen viihtynyt, koska varsinaissuomalaiset ovat positiivista ja mukavaa joukkoa.

Metsäneuvos Antti Malmbergilla ei ole merkkipäivänään vastaanottoa. Mahdolliset muistamiset hän osoittaa Varsinais-Suomen Sotaveteraanipiirin tilille: 571070-416912.

JAMIE NIEMINEN