Tähti-Baarin valtti on uudistumattomuus

TS/Marttiina Sairanen<br />Hilu Tolmunen on tarjoillut turkulaisille maukasta kotiruokaa ja 40 vuoden ajan.
TS/Marttiina Sairanen
Hilu Tolmunen on tarjoillut turkulaisille maukasta kotiruokaa ja 40 vuoden ajan.

LIISA ENKVIST

Ravintolamaailman trendit menevät ja tulevat, niin että sushit ja fuusioruuat suhisevat korvissa. Retroravintoloiden ja kebabkuppiloiden keskellä on yksi, joka on ja pysyy: Puutarhakadun Tähti-Baari.

Yrittäjä Hilda "Hilu" Tolmunen on tarjoillut konstailematonta kotiruokaa jo 40 vuoden ajan. Tähti-Baarissa kannetaan pöytään jopa 200 annosta päivässä, suuri osa vakioasiakkaille.

- Kyllä meillä käy paljon nuoriakin. Leikkeet ja jauheliha eivät mene koskaan pois muodista, sanoo Tolmunen.

Tolmunen uskoo, että baari on säilynyt, koska se onnistui välttämään monien muiden kokeman olutvaltauksen.

- Me olemme aina myyneet olutta vain ja ainoastaan ruokailijoille. Monen hyvän ruokabaarin kohtaloksi koitui 1970-luvulla se, että niistä tuli olutpaikkoja. Me olemme puhdas ruokapaikka, Tolmunen sanoo.

Tähti-Baarin kaltaisia ravintoloita, joissa kaikki ruoka tehdään alusta saakka itse, ei juuri enää löydy muita. Katoavaa ravintolaperinnettä edustavat myös ruokalistan valikoimat. Joka päivä on tarjolla reilut kymmenen erilaista lounasvaihtoehtoa, jotka vaihtelevat vaikkapa tillilihasta makkarastroganoffiin.

- Asiakkaat pitävät odotusaikaa joskus pitkänä. Minä muistutan heille, että kun mitään ei ole puolivalmiina, niin kyllä se kestääkin vähän kauemmin. Mutta maussa sen sitten huomaa, Tolmunen kertoo.

Asiakkaat saavat tulevaisuudessakin nauttia Tähti-Baarin antimista, lupaa 78-vuotias Tolmunen, joka pyörittää myös pitopalvelua.

- Vaikka tyttäristä kukaan ei jatkakaan alalla, saattaa lapsenlapsista joku olla kiinnostunut, hän hymyilee.

Tolmusten 40-vuotisen ravintola-alan yrittäjyyden kunniaksi vastaanotto VPK:n talolla kello 13-15 tänään tiistaina 17.10.

TS/Marttiina Sairanen<br />Hilu Tolmunen on tarjoillut turkulaisille maukasta kotiruokaa ja 40 vuoden ajan.
TS/Marttiina Sairanen
Hilu Tolmunen on tarjoillut turkulaisille maukasta kotiruokaa ja 40 vuoden ajan.