Suomalainen Pohja on nyt kilpiravintola

TS/Ari-Matti Ruuska
TS/Ari-Matti Ruuska

PAULA HÄTÖNEN

Suomalaisen Pohjan arvostettu ravintola sai keskiviikkona ovensa pieleen Chaine de Rotisseurs -järjestön kilvet kertomaan ravintolan korkeasta laadusta.

  Ravintolan nykyiset isännät Tapio Kulmala ja Markus Heiniö ovat vastanneet Suomalaisen Pohjan toiminnasta vuodesta 1994.

- He vakiinnuttivat Suomalaisen Pohjan yhdeksi Turun huippuravintoloista, jonka listoilta löytyy kulinarian koko kirjo. Tämän johdosta Chaine des Rotisseurs -järjestön kansallinen puhemiesneuvosto myönsi viime toukokuun kokouksessaan ravintolalle järjestön arvostetun kilven, sanoi Turun voutikunnan puheenjohtaja Turkka Oiva onnitellessaan juhlivaa ravintolaa sekä sen voimakaksikkoa Kulmalaa ja Heiniötä.

Koska kilvet ovat järjestön omaisuutta, ravintolan laatu tarkistetaan. Kilpiravintolan ruoan tulee olla ammattimaisesti valmistettu, esille laitettu ja tarjoiltu, ja sen ruokalistan tulee olla monipuolinen niin raaka-ainepohjan kuin valmistusmenetelmien suhteen.

- Iloisella mielellä otetaan vastaan, nämä ovat ensimmäiset oman ravintolani kilvet, keittiömestari Tapio Kulmala sanoi ja jatkoi, ettei Turussa kovin monta kilpiravintolaa olekaan. Hän kehui muun muassa Turun toria hyväksi hankintapaikaksi, sillä lähiruokaa hänen keittiössään käytetään mahdollisuuksien mukaan.

Toinen periaate on, että ajassa pysytään.

- Totta kai seuraamme trendejä, mutta emme kulje kaikkien muotisuuntausten mukana. Sen sijaan olen havainnut ihmisten suosivan kauden ruokia. Sesonkiruoat ovat kysyttyjä. Nyt esimerkiksi on hirvi- ja peurakausia alkamassa. Hyvässä keittiössä ei välttämättä tarvitse olla tuoreita mansikoita tarjolla vuoden ympäri. Suomalaista suositaan aina kun se on mahdollista, naurahti Kulmala.

Yksi kilpien saantikriteeri on kattava viinilista. Siitä Suomalaisella Pohjalla huolehtii Markus Heiniö.

Suomalainen Pohja on klubi, jonka ravintolaan pääsivät aikoinaan vain jäsenet. Tilanne muuttui vuonna 1980, jolloin siitä tuli kaikille avoin.

Klubi perustettiin vuonna 1920. Sen ensimmäisten vuosien tyyssija oli hotelli Phoenix. Vuonna 1955 se siirtyi Puolalanmäen rinteille leskirouva Maria Forsmanin aikoinaan rakentamaan puutaloon, joka kunnostettiin klubihuoneistoksi. Samalle paikalle rakennettiin myöhemmin nykyinen rakennus ja ravintola.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.