Viihde

Uteliaisuus elämään tuo kirkonmiehelle virtaa

TS/Riitta Salmi<br />Emeritusarkkipiispa John Vikström viihtyy Aurajokirannan valoisassa kodissaan, josta esitelmät ja luennot vievät häntä yhä usein maailmalle puhumaan.
TS/Riitta Salmi
Emeritusarkkipiispa John Vikström viihtyy Aurajokirannan valoisassa kodissaan, josta esitelmät ja luennot vievät häntä yhä usein maailmalle puhumaan.

Turun Sanomat

Emeritusarkkipiispa John Vikström suhtautuu tänä päivänä maailmanrauhaan pessimistisemmin kuin viisi vuotta sitten. Syyskuun 11. päivän terrori-isku on saanut paljon pahaa aikaan. Yksi syy siihen on USA:n, ja erityisesti Bushin reagointi hyökkäykseen voimalla eikä viisaudella.

- Tämä on motivoinut uusia kasvavia polvia terrorismiin. Irakin sota oli suuri erehdys. Yhdysvalloissa on kristittyjä piirejä, jotka jakavat Bushin maailmankuvan. Mutta onneksi muitakin, esimerkiksi USA:ssa suuret kirkot kritisoivat maansa politiikkaa ja yrittävät käydä vuoropuhelua islamin kanssa. Ja Palestiinassa muslimit, kristityt ja juutalaiset uskonnolliset johtajat vetoavat yhdessä rakkauden ja rauhan puolesta.

Eivätkä ääriainekset ole Vikströmin mukaan uskontojensa edustajia. Hän paneekin toivonsa sekä politiikassa että uskonnossa maltillisuutta ja järkeä edustaviin kansanjohtajiin.

- Amerikkalaisessa yhteiskunnassa käyvät myös pehmeät uudet tuulet: hengellisyys, spiritualisuus ja eettisyys ovat megatrendeinä nousemassa talouselämänkin arvoiksi. Ne ovat varmasti tulossa meillekin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Suomessa arkkipiispa näkee myönteisenä erityisesti kansainvälistymisen.

- Olemme myös ottaneet vastuuta Euroopan yhteisistä asioista. Rauhan asia on edistynyt ja sodan vaara pienentynyt, Vikström luettelee.

- Mutta maassamme on tapahtunut kansan kahtiajako; täällä asuu paljon enemmän onnellisia ihmisiä kuin viisi vuotta sitten, mutta myös paljon enemmän onnettomia.

- Maamme on kaksi kertaa rikkaampi kuin 15 vuotta sitten. Suomi noteerataan jatkuvasti maailman toiseksi kilpailukykyisimmäksi maaksi. Ketkä ovat maksaneet menestyksen ja ketkä korjaavat sadon? Miksei näitä rahoja käytetä köyhyyden poistamiseen, vanhusten ja lasten hyvinvointiin? Nämä kysymykset ovat monen suomalaisen mielessä, Vikström sanoo.

Hän etsii syitä myös siihen, miksi perheväkivalta on kaiken aikaa lisääntynyt ja miksi hyvinvointimaassamme on 500 000 alkoholin suurkuluttajaa. Kaikkiaan alkoholin haitoista joutuu kärsimään yli miljoona naista, lasta ja miestä.

- Suurta murhetta on tuottanut täysin epäonnistunut alkoholipolitiikkamme, joka lyhytnäköisen kvartaaliajattelun mukaisesti pyrkii ottamaan alkoholinmyynnistä entistä suurempia tuloja valtiolle.

- Jos katsoisimme kauemmas, näkisimme, kuinka paljon inhimillistä hätää ja suuria laskuja tämä politiikka aiheuttaa.

- Päättäjien pitää vaikuttaa sekä alkoholin hintaan että sen saatavuuteen. Ellei näihin puututa, kaikki muu on kosmetiikkaa.

Tämä aika on Vikströmin mukaan ristiriitaista; yhteiskunnassa on tapahtunut paljon hyvää ja paljon huolestuttavaa. Hän kehottaa katsomaan asioita lasten ja pienen ihmisen näkövinkkelistä.

- Paljon riippuu siitä, kenen silmin maailmaa katselee.

Hyväntuulinen kirkonmies seuraa yhä aktiivisesti yhteiskunnan ilmiöitä ja myös kirjoittaa paljon. Hän kiertelee maailmalla pitämässä saarnoja, esitelmiä ja luentoja. Uteliaisuus elämään tuo hänelle virtaa. Jalkapallokin vielä kiinnostaa, vaikka pallon potkiminen on jäänyt vähemmälle. Aikanaan rekisteröitynä seurana toiminut Piispan Pojat taistelee tiettävästi viimeisen ottelunsa marraskuussa, kirkolliskokouksen aikana.

- Olemme voittaneet kaikki ulkomaiset ottelumme, Vikström kehaisee ja sanoo pilke silmäkulmassa, että niitä oli kaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Merkkipäiväänsä John Vikström viettää Korfun saarella.

ERJA TAPANA

Luitko jo nämä?