Viihde

Vandanan taide on
lähellä luontoa ja ihmistä

TS/Jori Liimatainen
TS/Jori Liimatainen

OSSI RAJALA

Intiasta kotoisin oleva Vandana Joshi Kuusinen on kuvannut paljon suomalaista ja intialaista maisemaa sekä ihmisiä ja eläimiä Turun Kuvataidekoulun Galleriassa esillä olevassa Expressions-näyttelyssä.

  Muutamia viikkoja esillä ollut näyttely koostuu pääosin värikkäistä akryyli- ja öljyväritöistä, jotka liittyvät läheisesti luontoon.

Suomalaiset ostavat suomalaista

- Olen huomannut, että suomalaiset katsovat mielellään intialaista ympäristöä, mutta he kuitenkin ostavat mieluummin suomalaista maisemaa esittäviä teoksia, Kuusinen toteaa.

Vaikka suomalainen miljöö menisi paremmin kaupaksi, gallerian seinille on ripustettu paljon eriaiheisia töitä. Turun tuomiokirkon ja linnan rinnalla on nähtävillä muun muassa intialaisia naisia sekä useita hevosia kuvaavia maalauksia.

- Taiteilijan on aina tehtävä myös hänelle itselleen tärkeitä töitä. Teen Intia-aiheisia teoksia, koska juureni ovat siellä. Jokaisen taiteilijan on löydettävä tasapaino itsensä toteuttamisen ja rahan tekemisen välillä, Kuusinen pohtii.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Opettaa maalamisen ohella

Tasapainon löytäminen ei ole Kuusisen mukaan helppoa, sillä kilpailu taidemarkkinoilla on kovaa varsinkin ulkopuolelta tulevalle taiteilijalle.

- Suomen kielen osaaminen on erittäin tärkeätä, jotta täällä saa töitä, hän sanoo.

Maalamisen ohella Kuusinen työskentelee sivutoimisena kuvaamataidon opettajana Turun Kansainvälisessä koulussa. Seuraavaksi hän aikoo maalata suurikokoisia teoksia paikallisista maisemista tai ihmisistä, koska ne ovat taiteilijan mielestä kiinnostavia ja lisäksi suomalainen yleisö pitää niistä.

Expressions on Vandana Joshi Kuusisen ensimmäinen hänen oma näyttelynsä Suomessa.

- Tällaisen kokonaisuuden pystyttäminen vie aikaa, joten toivottavasti tänne tulee vielä paljon vieraita. Taiteilijalle on aina tärkeätä kuulla, mitä ihmiset hänen töistään ajattelevat.

Expressions-näyttely on avoinna kello 14-20 Turun Kuvataidekoulun Galleriassa 30.9. asti.