Viihde

Laitilan kirkkopuiston
Eerik tunnetuksi

TS/Heikki Sankkila<br />Professori Jussi Vikaisen tekemä Eerik Sorolaisen patsas pystytettiin Laitilan kirkkopuistoon kirkon 500-vuotisjuhlassa 1968.
TS/Heikki Sankkila
Professori Jussi Vikaisen tekemä Eerik Sorolaisen patsas pystytettiin Laitilan kirkkopuistoon kirkon 500-vuotisjuhlassa 1968.

HEIKKI SANKKILA

Piispa Eerik Eerikinpoika Sorolainen on jalustallaan Laitilan kirkkopuistossa seurannut kirkkoon menijöitä jo 38 vuotta, mutta on jäänyt ohikulkijoille melko tuntemattomaksi. Tämä Laitilassa papin poikana 1546 syntynyt mies oli Turun piispa uskonpuhdistuksen myrskyissä 42 vuotta. Korkeasti oppinut teologi ja humanisti oli piispanuransa aikana pidätettynä virasta ja vangittunakin poliittisen ja kirkollisen kuohunnan vuosina. Piispanvirkansa hän kuitenkin säilytti kuolemaansa vuonna 1625 asti ja on haudattuna Turun tuomiokirkon kuoriin.

Eerik omisti Laitilan Sorolan kylässä isältään perimänsä talon, josta myöhemmin muodostui säteritila. Tästä tulee hänen nimeensä Sorolainen.

Laitilan oppaat ry, Kulttuuriseura Untamala ry ja Laitilan seurakunta järjestävät piispa Eerik Sorolaisen elämäntyötä ja merkitystä valottavan seminaarin 14. ja 15. lokakuuta.

- Tarkoitus on tehdä tämä laitilalainen piispa tunnetummaksi kuin mitä hän tänä päivänä on. Kovin moni tuskin tietää, kenen patsas Laitilan kirkkopuistossa seisoo, sanoo oppaitten puheenjohtaja Martti Perävainio.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäisen seminaaripäivän sisältöön kuuluu muun muassa kirjailija Harri Raittiin alustus otsikolla Sorolaisen merkitys valtakunnan politiikassa ja dosentti Esko M.LaineenEricus Erici humanistina . Konkreettisin kosketus 400 vuoden takaiseen Suomeen saadaan bussikierroksella käytäessä Sorolan piispankartanon mailla olevissa Eerikin aikaisilla piispan kellareilla.

Piispa Sorolaisen teosten juhlanäyttely Laitilan kirjastossa tarkentaa kuvaa hänestä, samoin oppaitten tietoisku kouluihin. Seminaarin järjestäjien ydinryhmään ovat Perävainion lisäksi kuuluneet kirkkoherrat Kari Aalto ja Sakari Muuvila Kulttuuriseura Untamalasta.

Piispa Eerik Sorolainen -seminaari Laitilan seurakuntatalossa ja Pyhän Mikaelin kirkossa 14.-15.10. Ennakkoilmoittautumiset lauantain seminaariin 9.10 mennessä Laitilan kirkkoherranvirastoon p. 02-856 539 tai Laitilan oppaat ry p.040-5673709. Seminaarimaksu 20 euroa, sunnuntain seminaaripäivään on vapaa pääsy.