Viihde

Rohkea halikunnanjohtaja

TS/Arto Takala<br />Sisimmältään nuori. Liedon kunnanjohtaja Sauli Ahopelto heittäisi omien sanojensa mukaan vaikka heti kärrynpyöriä, jos selkä antaisi myöten.
TS/Arto Takala
Sisimmältään nuori. Liedon kunnanjohtaja Sauli Ahopelto heittäisi omien sanojensa mukaan vaikka heti kärrynpyöriä, jos selkä antaisi myöten.

- Paras mahdollinen. Lieto on tullut tietoisuuteen, ja ovia on avattu. Täällä ei ennen tunnettu naapureita, Ahopelto toteaa.

Välitön kunnanjohtaja on ehtinyt hämmästellä sekä Varsinais-Suomen että sen asukkaiden sulkeutuneisuutta moneen otteeseen. Maakunnan eristyneisyys muusta maasta on toiminut hänen mukaansa esimerkiksi kansainvälistymisen hidasteena. Reviiristään tarkkojen varsinaissuomalaisten kanssa taas on tullut raja vastaan viimeistään lähikontaktia yrittäessä.

- Moni on varmasti aidosti ihmetellyt tätä halikunnanjohtajaa. Olen pyrkinyt olemaan monessa mukana lämmöllä kuntalaisena ja Saulina. Tämä tietty tauti on tainnut jo levitäkin, Ahopelto naurahtaa.

Uteliaisuutta ja rohkeutta vastata haasteisiin eteläpohjalaiselta ei ole koskaan puuttunut. Hän kertoo monen taivastelleen ratkaisua lähteä aikoinaan Tampereelta toimitusjohtajan pallilta Sallaan projektipäälliköksi.

- Lapin hulluutta, hymähtää Ahopelto.

Pohjoisessa Ahopelto istutettiin ensi kertaa kunnanjohtajan pallille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Sallalaiset olivat oppineet tuntemaan Saulin, ja kun kunnanjohtajan valinta tuli eteen, minua kysyttiin mukaan. Otin sen vähän vitsinä, muistelee Ahopelto kutsuen Lapin ihmeeksi sitä, että kokoomuksen värejä tunnustanut ehdokas valittiin kunnanjohtajaksi keskustan ja vasemmistoliiton tyyssijassa.

Liedossa auki ollutta kunnanjohtajan paikkaa hän haki perheen naisväen toiveesta.

Ahopellon aikana Lieto on satsannut peruspalvelujen lisäksi erityisesti elinkeinopolitiikkaan ja yrityksiin.

Nykyisessä kunta- ja palvelurakenteen myllerryksessä hän vannoo yhteistyön nimeen.

- Tärkeintä on aito, tiivis kumppanuus. Seudun menestys on Liedonkin etu.

Parinkymmenen vuoden kokemuksella Ahopelto luonnehtii kunnanjohtajan tehtävien muuttuneen yhä raskaammiksi.

- Meissä on paljon väsynyttä porukkaa. Paineet kasvavat joka suunnalta. Vastuuta lisätään koko ajan, mutta valtaa ei ole.

Pormestarimalli ei hänen mielestään ole ratkaisu kuvioon.

- Kunnanjohtaja ei saa osallistua politiikkaan, mutta nyt ollaan valmiita valitsemaan kunnanjohtajaksi poliitikko, Ahopelto ihmettelee.

Ahopeltoa vuosia kiusanneet selkävaivat pitävät miehen sairauslomalla ainakin vuoden loppuun. Takeita paluusta kunnanvirastoon ei ole sen jälkeenkään.

- Minulla on ollut aika tehdä surutyötä, jos käy niin etten enää voi jatkaa. Ajatuksena oli olla pidempään. Mutta lastenlapsia alkaa olla niin paljon, että olen sitten lastenhoitajana, toteaa kuuden pojan ja yhden prinsessan isoisä.

Mahdolliset muistamiset lietolaisten alle 20-vuotiaiden nuorten yleisurheilun valmennuksen tukemiseen viitteellä Sauli 60, Liedon Parma, tilinumero Liedon säästöpankki 430910-517001 tai Sauli 60, Liedon Luja, tilinumerot Liedon säästöpankki 430910-55691 tai Liedon osuuspankki 471310-216695.

Epämuodollinen vastaanotto ja kahvitilaisuus Liedon kunnantalolla perjantaina kello 12-14.

JUTTA HÖGMANDER