Legenda ei vajoa suohon

TS/Eeva Suojanen<br />Hoi, kuuleeko suo. Ulla Kaskiluoto (vas.), Kirsi Tiltti-Heikola ja Jussi Mäkelä elämyksen äärellä.
TS/Eeva Suojanen
Hoi, kuuleeko suo. Ulla Kaskiluoto (vas.), Kirsi Tiltti-Heikola ja Jussi Mäkelä elämyksen äärellä.

EEVA SUOJANEN

Kauhanojan kylätoimikunnan jäsen Jussi Mäkelä harppoo suota edellä. Hän opastaa pientä retkikuntaa Eksyssuon kallioiselle niemekkeelle, taiteilija Alpo Jaakolan rakentamalle suomökille.

Tumma mökki on niin hyvin maastoutunut ison puiden alle, että opaskin on mennä ohi. Kun hän avaa oven erämaamökkiin, taiteilija tulee vastaan: ovi on sisäpuolelta maalattu tunnistettavasti jaakolamaisin kuvioin. Mökissä on tulisija, sänky ja pieni pöytä, jolla on melkein loppuun palanut kynttilä. Aika on pysähtynyt.

Jaakola teki myös saunan ja pihan perälle, kallion reunalle tyyliinsä sopivan sinisen huussin. Avomallia, sillä vieraita ei hänen aikanaan Eksyssuolle juuri eksynyt.

Tietä pitkin ei mökille pääse, eikä pitkospuitakaan ole. Nykyisin mökin omistaa ympäristökeskus, ja se on Kauhanojan kyläyhdistyksen käytössä ja hoidossa. Kävijöitä on enemmän, mutta harvakseltaan kuitenkin.

- Talvisin suomökki on kuutamohiihtojen etappipaikka, Jussi Mäkelä kertoo.

Aukealla suolla mökin lähellä kiiltelee auringossa jotain. Se osoittautuu puiseksi ristiksi, jossa on vuosiluku 1877.

Risti on muistomerkki tuona vuonna suolla tapahtuneesta tragediasta. Tarina on säilynyt loimaalaisten mielissä ja kirjailija Pirkko Jaakola teki legendasta kuunnelman.

Syyskuun 8. päivänä legenda palaa suolle 129 vuoden jälkeen.

Kuntoa ja kulttuurinälkää

Loimaan kuunnelmaklubi aikoo järjestää yleisölleen ennen kokemattoman kulttuurielämyksen tuomalla kuunnelman tapahtumapaikalle Eksyssuolle. Kuunnelmayhdistyksen jäsenet Ulla Kaskiluoto ja Kirsi Tiltti-Heikola ovat Jussi Mäkelän kanssa katsastaneet paikat.

Jos sää on suotuisa, kuunnelma esitetään Jaakolan suomökin pihalla, ja jos sataa, pakkaudutaan mökkiin sisälle.

- Elämys on tiedossa, mutta vaativa. Kävelymatka suon yli kestää vain parikymmentä minuuttia, mutta ei sovi huonojalkaisille eikä heikkokuntoisille, Ulla ja Kirsi huomasivat.

Opas ja opasteet ovat paikalla, mutta oma taskulamppu on hyvä ottaa mukaan. Kulttuurinälkäisiä kuunnelmayhdistyksen puuhanaiset neuvovat pukeutumaan säänmukaisesti ja ottamaan saappaat mukaan.

Loimaan kuunnelmaklubi ja Jaakola-päivät: Eksyssuon lapset Eksyssuolla pe 8.9. klo 18. Kuunnelmaklubi on osa Jaakola-päiviä. Päivät jatkuvat lauantaina klo 15 ateljeekoti Torkvillessä.

TS/Eeva Suojanen<br />Kirsi Tiltti-Heikola kokeilee Jaakolan taidehuussia.
TS/Eeva Suojanen
Kirsi Tiltti-Heikola kokeilee Jaakolan taidehuussia.
TS/Eeva Suojanen<br />Risti kertoo tragediasta.
TS/Eeva Suojanen
Risti kertoo tragediasta.