Viihde

Alvari Rinne oli taiteiden illan tähti

TS/Ulla Mattsson<br />Arja Ali-Eskola esitti Alvarin heinäkuisen runon, joka oli julkaistu Keskisuomalaisessa 1918.
TS/Ulla Mattsson
Arja Ali-Eskola esitti Alvarin heinäkuisen runon, joka oli julkaistu Keskisuomalaisessa 1918.

ULLA MATTSSON

Alvari Rinne oli nahkurin esikoispoika, joka lähti Marttilasta Turkuun koulutielle. Ressun oppilas pääsi aikanaan ylioppilaaksi ja Aleksanterin yliopistoon.

Opinnot jäivät kesken, mutta Alvarista tuli toimittaja, kääntäjä ja runontekijä. Salaperäisen oloisesta Alvarista tuli myytti, jota nyt halutaan tutkia.

Torstaina Marttilassa vietettiin taiteiden iltaa, jossa Alvari oli tähti. Arja Ali-Eskola lausui Alvarin runoja, joita aikanaan julkaistiin vain lehdissä ja yhtenä vihkosena. Paikalla oli myös Alvarin myyttiä selvittävä Hannele Jaakkola . Hänen tutkimustyönsä ilmestyy kirjana ensi vuonna, jolloin Alvari Rinteen kuolemasta tulee kuluneeksi 50 vuotta.

Marttilassa Rinne tunnetaan parhaiten runoista, joita hän kirjoitti talvisodassa kaatuneiden marttilalaisten sankarihautajaisiin. Runot on julkaistu vihkosena 1940.

- Rinteen jäämistö oli lähes hävinnyt. Tutkimuksen lähtökohtana oli vain kaksi muovipussillista jälkeenjääneitä papereita, lähinnä runoja ja niiden luonnoksia, jotka olivat säilyneet Alvarin veljen tyttärellä Ritva Aulangolla . Hannele Jaakkola kertoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heikki Nurmion Jokikylän poika

Alvari Rinne syntyi 1887 Uskelassa, mutta perhe muutti pian Marttilaan. 1899 Alvari aloitti Turussa klassillisen lyseon toisella luokalla. Myöhemmin hän siirtyi monien muiden suomenmielisten mukana uuteen reaalilyseoon.

- Alvarin luokkatoverina oli muun muassa raisiolainen papinpoika Heikki Nurmio , joka tunnetaan jääkärinä ja Sibeliuksen Jääkärimarssin sanoittajana, tietää Hannele Jaakkola.

Nurmion ansioista Alvarin kouluvuosista on jäänyt värikäs kuva.

- Nurmio kirjoitti Aarne Mustasalo -nimimerkillä kolme nuortenkirjaa Jokikylän pojista. Kirjan henkilöillä on todelliset esikuvansa Nurmion Ressun aikaisissa luokkatovereissa, mukana on myös Alvari Vaitona.

"Alvari teki mitä tarvittiin"

Alvari Rinne oli ikänsä poikamies. Pisimpään hän työskenteli Jyväskylässä muun muassa Keskisuomalaisen toimittajana.

Marttilaan hän palasi Karjalasta Hiitolan pitäjästä talvisodan sytyttyä.

- Ehkä tästä johtuen hän yritti kaikin tavoin auttaa siirtolaisia. Hän kirjoitti myös runoja karjalaisseuran juhliin, Hannele Jaakkola arvelee.

Rinne oli innokas kuoromies ja hyvin kiinnostunut teatteriharrastuksista. Ikänsä hän oli mukana myös nuorisoseuratoiminnassa.

- Runoilijana Alvari teki ennen muuta sitä mitä tarvittiin. Hän kirjoitti pitkiä runokronikoita yhdistysten juhliin tai juhlarunoja syntymäpäiville ja hautajaisiin. Syvempiäkin tuntojaan hän kirjoitti runoiksi. Tätä valikoimaa hän vielä 1950-luvun alussa tarjosi sekä käännöstyönantajalleen Gummerukselle että Otavalle. Käsikirjoitus kuitenkin palautettiin.

Alvari Rinne halvaantui 1953 ja kuoli neljä vuotta myöhemmin.

TS/Ulla Mattsson<br />Hannele Jaakkolalla oli näyttää kiinnostuneille myös valokuva tutkimuskohteestaan Alvari Rinteestä.
TS/Ulla Mattsson
Hannele Jaakkolalla oli näyttää kiinnostuneille myös valokuva tutkimuskohteestaan Alvari Rinteestä.