Viihde

Aikamoinen
Mooseksen potku

TS/Pentti Vänskä<br />Piispa Wille Riekkisellä on pallo niin sanotusti hallussa.
TS/Pentti Vänskä
Piispa Wille Riekkisellä on pallo niin sanotusti hallussa.

- Savolaiset ovat jalkapallon latinoja, Wille Riekkinen hörähtää vipaten nahkakuulan ilmojen teille.

Piispan tamineissa ja nappaskengissä pallo vähän poukkoilee, mutta viis siitä. Sotkussa olivat Brasiliankin kuviot Saksan MM-viheriöllä. Kuopion legendaarisen palloseuran peli on yhtä lailla tökkinyt kotimaan kentillä. Naatiskeluksi on mennyt maalaamisen sijasta. Piispan toinen istuin sentään sijaitsee Keskuskentän lehtereillä.

- Kompakysymykseen voisi niinkin vastata. Nuoret taiturit ostetaan meiltä usein muualle. Kyllä KuPS:n tavaramerkki on vastakin se, että pallo tekee työt, Riekkinen sanoo.

Mies itse valmistautuu elokuussa järjestettävään pappien ja seurakunnan työntekijöiden turnaukseen. Myös kirkonmiesten mittelöissä erotuomari on tarpeen. Ainakin nuorista opiskelijoista koostuva Mooseksen Potku laittaa hanttiin.

- Kilpailuvietti on kova ja voittamaan sinne lähdetään. Homo ludenshan meinaa leikkivää ihmistä.

Metsästys ja purjehdus ovat myös rakkaita harrastuksia. Kerran Riekkinen on käynyt seilaamassa Välimerellä Paavalin vanavedessä, muutoin laineet liplattavat kotoisella Kallavedellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jeesuksen malliin vetten päällä kävelyyn ei ole tarvetta. Rannikkolaivurin tutkinto tuli suoritetuksi jokunen vuosi sitten.

Usko omiin kykyihin oli Riekkisellä kova jo nassikkana. Kylän lapset Varpaisjärvellä olivat kummissaan, kun 4-vuotias poika väitti pokerinaamalla osaavansa lentää. Matka rakenteilla olevan vanhainkodin katolta maahan oli kuitenkin pitkä ja muhkurainen. Edes kaksi uljaan metson pyrstösulkaa eivät auttaneet, vaikka kuinka viuhtoi.

- Jalkahan siinä nyrjähti, piispa muistelee.

Köyhistä kotioloista lähteneen Riekkisen piti tienata rahat jo varhain itse. Matematiikan kiemurat taitanut nuori mies sai taskukolikoita pitämällä tunteja vähän nuoremmille. Samoihin aikoihin Riekkinen pääsi asumaan kansainväliseen perheeseen, jonka syöpää sairastanut isäntä Rolf Arnkil johdatti usein keskustelun Jumala-kysymysten äärelle.

- Sain sieltä ratkaisevan potkun teologian opinnoille. Perustan imin iltarukouksineen jo kotoa. Valintaa ei ole tarvinnut jälkikäteen katua. Olen viihtynyt monipuolisessa työssä.

Riekkinen nimeää oitis tärkeimmät painopisteensä. Ensin tulee papin perustehtäviin kuuluva Raamatun tulkitseminen tämän päivän ihmisille. Samaan syssyyn nousevat esiin lapsi- ja nuorisotyö sekä maallikkoaktiivisuuden korostaminen. Äiti maastakin tulisi pitää hyvää huolta.

- Sydäntä lähellä ovat myös ulkomailla asuvat ja liikkuvat suomalaiset. Koen jollakin tavalla olevani myös ulkosuomalaisten piispa.

Kato kouraisi evankelisluterilaista kirkkoa eritoten vuonna 2005. Monet hylkäsivät kirkon taloudellisista syistä, mutta uskokin on koetuksella.

- Kirkolla on itsetutkiskelun paikka. On tuhannen taalan kysymys, miten vastaamme tilanteeseen. Mielestäni usko tulisi ymmärtää oikein, eikä nähdä sitä kurttuotsaiseksi. Tämä ei saa olla hiirenharmaata toimintaa, jota nuoret pelkäävät. Haasteisiin kirkko reagoi niin hyvin kuin osaa.

Tulevaan arkkipiispan vaaliin Riekkinen suhtautuu rennosti. Kalifiksi kalifin paikalle ei ole hinkua. Turkuun muuttokin mietityttäisi.

- Eipä tiijä. Hyvin äänensä saa kuuluville Kuopiostakin käsin.

Riekkinen viettää merkkipäivää 21.7. lähipiirissä. 2.-3.9. hänellä on isommat kekkerit Kuopion hiippakunnassa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

ERKKI JÄÄSKELÄINEN