Sotaväki
elämän-
kumppanina

TS/Natalia Kopkina<br />Bo Österlund sai kutsumuksen sotilaaksi jo äidinmaidossa. Työpöytä vaihtuu reserviin heinäkuun lopussa. 155 millimetrin haupitsi sijaitsee lippueamiraalin työhuoneen ikkunan alla.
TS/Natalia Kopkina
Bo Österlund sai kutsumuksen sotilaaksi jo äidinmaidossa. Työpöytä vaihtuu reserviin heinäkuun lopussa. 155 millimetrin haupitsi sijaitsee lippueamiraalin työhuoneen ikkunan alla.

Turun Sanomat

Lippueamiraali Bo Österlundin työhuoneesta ei voi päätellä, että mies on jättämässä Turun- ja Porin sotilasläänin komentajan tehtävät heinäkuun lopussa. Pöydällä makaavien paperinippujen perusteella arki painaa päälle ja töitä riittää heinäkuun helteilläkin.

Sotilasura on usein vaatinut työn asettamista yksityiselämän ja perheen edelle, mutta nyt järjestys on muuttumassa. Ensimmäiseksi tulee vaimo, sitten muu perhe ja lopulta harrastukset.

Österlund aloitti sotilasuransa 19-vuotiaana ylioppilaana Turun laivastoasemalla Pansiossa vuonna 1965. Reserviin siirtyvä lääninkomentaja arvostaa jokaista askeltaan 41-vuotisen matkan varrella.

- Ammattitaito on tärkeä. Sotilaan perustietoja ja -taitoja hankitaan jo alokkaasta alkaen. Kun on käynyt nämä vaiheet läpi, tietää mitä alaisten tulee tietää ja miten asiat hoidetaan.

Erityistä tyydytystä sotilaalle suovat tehtävät joukon johtajana, kun vastuu ja päivittäinen päätöksenteko konkretisoituvat työssä.

- Jokainen päätös on ainutkertainen. Joku on sanonut, että tässä työssä ei ole kahta samanlaista päivää, mutta minä sanon, ettei ole kahta samanlaista tuntia.

Kutsumuksen sotilaaksi Österlund sai jo äidinmaidosta - tai vähintään sen sivutuotteena. Sekä isä että isoisä olivat upseereita. Österlund on toiminut yhteensä kymmenen vuotta komentajan tehtävissä, joten aktiivipalveluksen päättäminen joukon kärjessä varmasti lämmittää mieltä. Viimeisessä tehtävässä Österlundille on tarjoutunut mahdollisuus seurata vuosittain noin neljän tuhannen kutsunnan alaisen nuorukaisen alkuaskeleita kohti varusmiespalvelusta.

- Maanpuolustustahto näyttää edelleen vahvistuvan nuorten keskuudessa. Viime vuosien tapahtumat maailmalla ovat korostaneet yhteisten asioiden merkitystä. Maanpuolustuksen uskottavuus taas koostuu kahdesta osasta, ulkopuolisten ja omien osoittamasta luottamuksesta.

Asepalveluksen suorittaneita tuttuja kasvoja komentaja tapaa reserviläistapahtumissa, joissa hän vierailee usein. Kuin todisteena tästä työhuoneen seinustalla nojaa toukokuulle päivätty taulu reserviläisammunnoista. Aivan keskellä komeilevat neljä kymppiä, ja yhtä harhaseiskaa lukuunottamatta muut osumat viistävät vähintään yhdeksikön rajaviivaa.

- Ammunta on vain harrastus, vähättelee Österlund.

Uransa varrella laivaston upseeri on nähnyt paljon muutosta, jonka hallinta ja ohjaaminen ovat johtajan työtä.

- Avoimuus ja sen myötä laajentuneet kosketuspinnat siviilimaailmaan ovat luoneet uusia haasteita. Esimerkiksi Turun- ja Porin sotilasläänillä on 472 yhteistoimintaosapuolta. Erityisen tyytyväinen olen muiden viranomaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön, jossa voi olla sotilaana mukana.

Eläkepäivillä tulee kiire. Mökillä Tammisaaressa jatkuvat saunan pilariremontti ja halon hakkuu. Laituriakin on laitettava. Syksyllä aika kuluu hirviporukassa Säkylän ja Raasin suunnalla. Peuroja tämän vuoden alulla kaatui viisi, mukana ensimmäinen peurapukki. Hankenissa toivottavasti viimeistä vuottaan opiskelevan pojan myötä alkanut innostus jääkiekkoon saanee jatkoa tänäkin vuonna TPS:n kotikatsomossa. Ammattitaktikolle jalkapallon MM-kisojen parasta antia olivat huippujen nautinnolliset suoritukset.

Yhdestä vakavasta asiasta puhutaan vielä.

- Kannatan asevelvollisuusjärjestelmää. Kenttäkelpoinen osa ikäluokasta on koulutettava. Malli on arvo sinänsä.

Uskottavasti sanottu mieheltä, joka ilmoittaa arvomaailmansa keulakuviksi maanpuolustuksen, itsenäisyyden, siniristilipun ja kielekkeisen valtiolipun.

Bo Österlund viettää merkkipäivää perhepiirissä. Syntymäpäivä- sekä komentajan tehtävien vaihtovastaanotto on 31. heinäkuuta Heikkilän kasarmin sotilaskodissa.

LAURI INNA

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.