Viihde

Albiino ukkoetana asuu Naantalissa

TS/Lauri Rotko<br />Albiino ukkoetana kipuaa pitkin vaahteran runkoa. Ukkoetanat saattavat parhammillaan elää jopa viisi vuotta.
TS/Lauri Rotko
Albiino ukkoetana kipuaa pitkin vaahteran runkoa. Ukkoetanat saattavat parhammillaan elää jopa viisi vuotta.

PETRI RINNE

Naantalin Yli-Taimossa omakotitalon puutarhasta löytyi yllättävä vieras. Runsaat 10 senttiä pitkä vaalea etana vietti suvipäivää puutarhan vaahterassa. Kahden luontoasiantuntijan avulla etana tunnistettiin ukkoetanaksi, joka tosin on albiino. Konservaattori Ari Karhilahti Turun yliopiston biologian laitokselta kertoo, että ukkoetanat saattavat elää useita vuosia. Turusta on löydetty yksilöitä, jotka ovat painaneet yli 25 gramma. Mikään superharvinaisuus Naantalista tavattu albiinoyksilö ei ole, mutta kiinnostava luonnonoikku joka tapauksessa. Albiinoukkoetana löydettiin vaahterasta, mutta yleensä tämän lajin edustajia tapaa parhaiten ruohikosta, tai esimerkiksi vanhojen puutalojen seiniltä.

Albinismiin johtava geenimuutos estää kehoa tuottamasta normaalia määrää melaniini-pigmenttiä. Albinismi ei vaikuta muuhun kehitykseen, eikä sillä ole mitään tekemistä normaalin vaaleapigmenttisyyden, esimerkiksi vaaleahiuksisuuden kanssa.