Viihde

Piikikäs kiiski oli
tärkeä vientituote

TS/Ante Johansson
TS/Ante Johansson

KIISKI

(ruots. Gärs,

engl. Ruffe)

Pohjan hämärissä

viihtyvään kiiskeen suhtaudutaan kaksijakoisesti. Toiset arvostavat sitä erityisesti keittokalana, toiset vieroksuvat pientä, piikikästä ja limaista, hankalasti käsiteltävää kalaa.

Aikoinaan kiiski on ollut tärkeä vientituote. Niitä rahdattiin esimerkiksi Pietariin, ja tarina kertoo silloisen tsaarin mieltyneen kiisken poskilihoihin.

Kiiski on ahvenen sukuinen kala ja sen levinneisyysalue Suomessa on liki sama kuin ahvenen. Yhtä yleinen se ei kuitenkaan ole. Rehevöityneet vedet ovat kiisken mieleen.

Vihreänruskean kiisken tunnistaa muuhun ruumiiseen nähden isosta päästä, yhteen kasvaneista selkäevistä ja limaisuudesta. Mittaa sillä on 8-15 senttiä.

• Jokamiehen kalaopas -sarjassa esitellään kesän ajan suomalaisia kaloja.