Viihde

Äiti Teklalle Valkoisen Ruusun kunniamerkki

TS/Jane Iltanen<br />Arkkipiispa aplodeerasi ja äiti Tekla säteili esitellessään saamaansa kunniamerkkiä Turun birgittalaisluostarissa torstaina.
TS/Jane Iltanen
Arkkipiispa aplodeerasi ja äiti Tekla säteili esitellessään saamaansa kunniamerkkiä Turun birgittalaisluostarissa torstaina.

LASSE RAITIO

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on myöntänyt Roomassa toimivalle birgittalaissisarten pääabbedissa äiti Tekla Famigliettille Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan komentajamerkin hänen ansioistaan Suomen ja Pyhän Istuimen välisissä yhteyksissä ja luterilais-katolisissa suhteissa.

Kunniamerkin luovuttivat torstaina Turun birgittalaisluostarissa äiti Teklalle suurlähettiläs Pekka Ojanen , Suomen edustaja Pyhän Istuimen luona, ja arkkipiispa Jukka Paarma.

Italialaissyntyinen äiti Tegla Famiglietti (s. 1938) on vuodesta 1979 johtanut kansainvälistä birgittalaissisarten sääntökuntaa, jonka päämaja on Roomassa Piaza Farnesella. Tämän katolisen luostarin yhteydessä on luterilainen kappeli, Pyhän Katariinan kappeli, kenties ainoana maailmassa.

Arkkipiispa Paarma totesi puheessaan, että äiti Teklan aikana birgittalaissisarten sääntökunta on kehittynyt vahvaksi ekumenian edistäjäksi. Useat Pyhän Birgitan (n. 1303-1373) elämänvaiheisiin liittyneet juhlat ovat saaneet ekumeenisen luonteen. Vuosittain tammikuussa Rooman Santa Maria sopra Minervan kirkossa vietetyn Pyhän Henrikin messun järjestelyihin birgittalaissisaret ovat osallistuneet aktiivisesti.

Äiti Tekla on voimakkaasti laajentanut sääntökunnan toimintaa. Uusia birgittalaisluostareita ja vieraskoteja on hänen aikanaan perustettu Suomessa Turun lisäksi, Helsinkiin ja Lohjalle sekä Viroon, Tanskaan, Puolaan, Intiaan, Meksikoon ja Kuubaan.

Kiitospuheessaan äiti Tekla, joka on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Helsingin katolisen hiippakunnan lämmin ystävä ja on lukuisia kertoja vieraillut Suomessa, korosti hetken tärkeyttä sekä katoliselle että luterilaiselle kirkolle. Lisäksi äiti Tekla kiitti Jumalaa kaikesta siitä, mitä hän on saanut tehdä Jumalan palveluksessa ekumenian vahvistamiseksi maailmassa.