Viihde

Silmä sirriin ja tikka tauluun

TS/Jonny Holmén<br />Tikanheitossa kukin taaplaa tyylillään. Tauluun tähtäämässä Toivo Siekkinen (vas.), Teuvo Virtanen, Pertti Puro, Juha Lampinen ja Kari Valtonen.
TS/Jonny Holmén
Tikanheitossa kukin taaplaa tyylillään. Tauluun tähtäämässä Toivo Siekkinen (vas.), Teuvo Virtanen, Pertti Puro, Juha Lampinen ja Kari Valtonen.

LASSE RAITIO

Mökille mennessä viikonloppuna silmään sattui tien pielessä puunrunkoa hakkaava iso, musta lintu, jonka päälaki helotti kirkkaanpunaisena. Siitä ajatukset lähtivät kulkemaan omaa latuaan. Palokärki, tikka, tikanheitto, kesä, kesäloma...

Mökillä kun tikkaa heitetään, säännöt ovat usein varsin suurpiirteiset. Heittomatka ja taulun korkeus mitataan vähän sinnepäin. Pisteitä lasketaan jos muistetaan. Iso osa ajasta kuluu tikkojen etsimiseen aluskasvillisuuden seasta.

Tikanheitto on kuitenkin myös ihan virallinen urheilulaji, jolla on oma lajiliittonsakin, Suomen Tikkaurheiluliitto. Ja Turussa on oma tikkaurheiluseura, Turun Tikka, joka täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja järjesti juhlan kunniaksi sunnuntaina peräti lajin SM-kisat Turussa.

Tällä kertaa ei mitalisijoja Turkuun herunut, mutta vuosien varrella Turun Tikan heittäjät ovat saalistaneet Suomen mestaruuksia niin juniori-, seniori- kuin veteraanisarjoissakin.

Blombergin Heikki oli hommissa Wärtsilän telakalla, jossa heitettiin ahkerasti tikkaa. Ainakin kaikki ruokatunnit siihen kuulemma kuluivat. Sieltä Heikki sai idean tikkaseuran perustamisesta Turkuun. Innostuneita löytyi riittävästi ja toiminta lähti nopeasti käyntiin, kertoo seuraan vuonna 1985 liittynyt Pertti Puisto , joka on toiminut Turun Tikan puheenjohtajana vuodesta 1987 lähtien.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Parhaimmillaan meillä on ollut jäseniä toista sataa, mutta nyt määrä on vakiintunut tuonne 70:n ja 80:n välille. Suurin ongelma tällä hetkellä on se, että nuoria heittäjiä tuntuu olevan vaikea saada toimintaan mukaan. Sinänsä harmi, sillä tämä on hauskaa ja pääsääntöisesti leppoisaa puuhaa. Ja kilpailuja järjestetään käytännöllisesti katsoen joka viikonloppu jossain päin Suomea, Puisto sanoo.

Kaikkiaan Suomessa on tikkaurheiluseuroja kuutisenkymmentä ja niissä rekisteröityneitä jäseniä kolmisen tuhatta.

Ei mitään välineurheilua

Urheilusta kun on puhe, niin yleensä lajiin kuin lajiin saa heti aloitusvaiheessa uppoamaan euron poikineen. Vaan ei tikkaurheilussa. Käyvän taulun saa kaupasta muutamalla eurolla ja hyvän tarjouksen kohdalle sattuessa vielä tikat päälle.

- Kilpailuissakin käytetään ihan perustauluja ja -tikkoja. Kiinalaisvalmisteiset tikat eivät kelpaa, koska niissä on yleensä teräosa liian lyhyt. Mutta kaikki suomalaisvalmisteiset käyvät mainiosti, kertoo Turun Tikan aktiiveihin kuuluva Kari Valtonen .

- Nykyisin kilpailuissa käytetään pääsääntöisesti omia tikkoja. Lähinnä hygieniasyistä. Joillakin kun on tapana sylkäistä kouraansa ennen heittosuoritusta, Valtonen nauraa.

Verkkopaita ja verkkarit kelpaavat

Kilpailuasusteista ei säännöissä ole määräyksiä, joten mökkiharjoituksissa käytetyt verkkopaita ja verkkarit kelpaavat kyllä kilpailuissakin. Jos niiden kanssa kehtaa ihmisten ilmoille tulla.

- Heittotyylejäkin on yhtä monta kuin heittäjiä. Kropan on hyvä olla mukana heitossa ja tukijalan edessä. Tauluun on suomalaisessa tikanheitossa sen verran matkaa, että tikka pitää kyllä heittää eikä vain törkätä matkaan kuten dartsissa jotkut tekevät, seuran sihteeri Juha Lampinen selvittää.

Tikkaurheiluun kuuluvat myös ampumajuoksuun ja -hiihtoon verrattavat tikkajuoksu ja tikkahiihto. Niissä juostaan tai hiihdetään ja heitetään välillä tikkaa. Ei kuitenkaan makuuasennosta.

Turun Tikka harjoittelee kesäisin Urheilupuistossa, Betaniankadun päiväkadun takana Karikon lenkin tuntumassa, ja talvisin Rieskalähteen koululla.

Kaikki kynnelle kykenevät ovat kuulemma tervetulleita tutustumaan lajiin. Nuoret eritoten.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ja mökillä harjoitellessakin kannattaa muista se perussääntö, että vaikka vähän dopingiakin olisi otettu, ei kenelläkään ole mitään asiaan heittäjän läheisyyteen eikä varsinkaan heittäjän ja taulun väliin. Parempi tikka taulussa kuin katsojan silmässä.

Turun Tikka harjoittelee kesällä Urheilupuistossa ti ja to klo 18 alk, talvikaudella 1.9.-31.5. Rieskalähteen koululla ti ja pe klo 17-19. Lisätietoja seuran puheenjohtajalta Pertti Puistolta, puh. 0400-696037.

TS/Jonny Holmén<br />Neljänkymmenen pisteen tulos on suomalaisessa tikanheitossa jo ihan kelvollinen.
TS/Jonny Holmén
Neljänkymmenen pisteen tulos on suomalaisessa tikanheitossa jo ihan kelvollinen.