Viihde

Laajoki herättelee kanoottikansan vesille

TS/Ari-Matti Ruuska<br />Turvapäällikkö Ari Ståhlman (vas.) ja Laajoki-melonnan idean isä Jarmo Rakkolainen varmistavat moneen otteeseen, että reitti on melottavassa kunnossa. Aivan aloittelijalle 42 kilometrin matka on turhan pitkä, mutta aktiiviharrastajalle mukava avaus uuteen kauteen.
TS/Ari-Matti Ruuska
Turvapäällikkö Ari Ståhlman (vas.) ja Laajoki-melonnan idean isä Jarmo Rakkolainen varmistavat moneen otteeseen, että reitti on melottavassa kunnossa. Aivan aloittelijalle 42 kilometrin matka on turhan pitkä, mutta aktiiviharrastajalle mukava avaus uuteen kauteen.

ERJA HYYTIÄINEN

Vesi virtaa Juvankoskessa kuohupäinä. Laajokea pitkin melova kaksikko saa kuohuilta sellaisen vauhdin, että ulkopuolista hirvittää. Eikä edes tämä melojakaksikko keskeltä koskea alas päästellyt, testasi lähinnä sivujen melottavuutta. Laajoki-melonnan isä Jarmo Rakkolainen ja turvapäällikkö Ari Ståhlman kulkevat reitin hyvissä ajoin läpi ja varmistavat, että reilun viikon päästä kanoottikansaa herättelevä melontatapahtuma taittuu varmoissa vesissä.

- Tätä kohtaa ei silloin melota vaan siirrytään kahden kosken ohitse kanootteja kantaen, Rakkolainen sanoo.

Hän loi Laajoki-melonnan vuosi sitten, nyt toista kertaa järjestettävä tapahtuma on miehen mukaan jo lupaus perinteestä. Kun lounaisen Suomen suuret melontatapahtumat ajoittuvat vasta heinäkuulle, Laajoen paras melonta-aika on keväällä, sulamisvesien aikaan.

- Ei täällä kesällä riitä vettä, miehet toteavat kuin yhdestä suusta.

Mutta keväällä maratonin mittainen reitti taittuu vaihtelevassa maastossa. Rakkolainen lisää vielä matkan varrella melontanautinnon päälle seudun historian.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Näillä paikkeilla kivikaudella vesi vain huuhteli päältä ja hylkeet uivat. Kasitien kohdalla oli veden raja, Rakkolainen kertoo nyt, ja kertoo uudelleen melontatapahtumassa. Ståhlman huomauttaakin, että Laajoki-melonnassa on tärkeintä iloinen mieli, kilpailua ei tässä tapahtumassa käydä. Tämä on lempeä herätys melontakauteen.

Lounaisessa Suomessa ensimmäiset melojat laskivat avokanoottinsa ja kajakkinsa vesille reippaat puolitoista viikkoa sitten. Tekstiviestirinki paljastaa heti, missä on kajakinmentävä reikä jäähän sulanut. Laajoen lailla virtaavien jokien melonta tuo uudenlaisen säväyksen merimelontaan tottuneille.

- Laajoki-melonnasta ollaan luomassa melontakauden avaustapahtumaa. Pirkanmaalta on tulossa melojia, joiden on lähes mahdotonta uskoa, että täällä on avointa vettä, Rakkolainen sanoo.

Laajoki-melonta 6.-7.5., ilmoittautuminen Jarmo Rakkolaiselle huhtikuun loppuun mennessä puh. 044 309 8914.