Viihde

Uimarit pesevät altaan talkootyönä

TS/Jori Liimatainen<br />Sakari Hurskainen (vas.) ja Janne Suhonen täyttivät Samppalinnan maauimalan altaassa roskilla muoviastian, jonka Pekka Hänninen hilasi maan pinnalle. Aika monta kertaa.
TS/Jori Liimatainen
Sakari Hurskainen (vas.) ja Janne Suhonen täyttivät Samppalinnan maauimalan altaassa roskilla muoviastian, jonka Pekka Hänninen hilasi maan pinnalle. Aika monta kertaa.

LASSE RAITIO

Samppalinnan maauimalan tienoilla kävi maanantaina iltapäivällä aikamoinen kuhina.

Väkeä virtasi paikalle monin kymmenin. Porukalle lyötiin kouraan haravaa ja lapiota, ja pian alkoivat syksyn lehdet ja talven roskat saada kyytiä, kun paikallisten uimaseurojen Aurajoen Uinnin ja ÅSK:n talkooväki pani hihat heilumaan.

Lehtien haravointi oli kuitenkin kevyttä puuhastelua verrattuna siihen, mikä osaa porukasta odotti. Allas piti näet pestämän. Pituutta 50 metriä, leveyttä enimmillään 18 metriä ja syvyyttä viisi. Ynnä auringonottolavat.

Ihmeen rauhallisesti homman tuntui ottavan töitä talkoolaisille jaellut Antero Mertarannan näköinen mies, joka puhuteltuna osoittautui ÅSK:n puheenjohtajaksi Juha Kaljoseksi .

- Onhan tämä kieltämättä iso urakka, mutta me taidetaan olla nyt jo viidettä kertaa asialla, joten tiettyä rutiinia alkaa olla.

- Aikaisemmin tätä hommaa olivat tekemässä naantalilaisen VG-62:n ja Turun Toverien jalkapalloilijat, mutta kun me sitten ehdotettiin, että uimarit voisivat kunnostaa jalkapallostadionin, niin saatiin homma oikeisiin käsiin, Kaljonen naureskeli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Talkootyönä homma hoituu

Asiantuntevana auktoriteettina töiden sujumista organisoi ja seurasi laitosmies Matti Niemi , joka kertoi olleensa maauimalassa hommissa jo parikymmentä kesää.

- Onhan tämä nyt toista kuin aikoinaan, kun koko urakka oli kaupungin henkilökunnan vastuulla. Parin kolmen ihmisen voimin aikaa kului viikkotolkulla, kun tämä talkooväki hoitaa paikat kuntoon muutamassa päivässä, Niemi jutusteli.

Niemellä riitti tarinaa menneiltä vuosilta.

- Ennen tämä allas oli kokonaan maalattu. Silloin vielä raskas liikenne sai ajaa Rantakadulla ja kaikki lämmittivät öljyllä. Altaan pesu aloitettiin matalasta päästä, ja kun syvä pää alkoi olla reerassa, sai matalan pään jo huuhdella uudestaan.

- Kaupungin perusvesi oli siihen aikaan väriltään ruskeanvihreää. Kun altaan täytti, niin syvässä päässä ei pohjaa näkynyt, Niemi muisteli.

Samppalinnan maauimalan allas laatoitettiin kymmenisen vuotta sitten ja sen jälkeen hoito helpottui huomattavasti. Ja vesikin on sittemmin huomattavasti kirkastunut.

Niemi muisteli myös muutaman vuoden takaista tapahtumaa, kun allas oli jo pesty ja täyttäminenkin saatu hyvään vauhtiin.

- Yhtäkkiä ruvettiin kaverin kanssa kuuntelemaan, kun kuului sellainen ihmeellinen korina. Martinmäeltä päin tuli tuulenpyörre, trombi, joka oli kerännyt mukaansa valtavan määrän puiden lehtiä, roskia ja pölyä. Ja juuri altaan päällä se menetti puhtinsa ja pudotti koko kuorman vastapestyyn altaaseen.

- Kaveri istui altaan reunaalle ja sanoi, että kyllä nyt harmittaa. Käytti tosin hieman voimakkaampaa ilmaisua.

Rasvat irti fosforihapolla

Altaan pohjalla näkyi lehtiroskan seassa muutama olutpullo ja -tölkki. Kysäisin, että onko sieltä jo suurimmat roskat käyty keräämässä.

- Ei siellä sen enempää rojua ollut. Ai niin, olen minä sieltä yhden polkupyörän hakenut, Niemi muisti.

Mikähän lienee senkin pyörän tarina.

Jäätäkin altaan pohjalla vielä oli. Ensimmäisen kerran sinä aikana, kun urheiluseurat ovat puhdistuksen hoitaneet.

Matalasta päästä roskat oli kuitenkin jo ehditty kerätä ja varsinaisen pesun alkuun päästä. Homma hoitui painepesureilla ja vahvoilla tököteillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Tämmöistä fosforihappopohjaista myrkkyä tässä käytetään. Rasvat pitää liuottaa pois, Niemi kertoi.

Arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema maauimala otettiin käyttöön vuonna 1955 ja vihittiin seuraavana vuonna. Alunperin uimalaitoksen piti valmistua Helsingin olympialaisiin, mutta sitten uimalajit annettiinkin Hämeenlinnalle ja Turkuun rakennettiinkin jalkapallostadion.

Puoli vuosisataa turkulaisia palvellutta maauimalaa on talven aikana jonkin verran ehostettu.

- Miesten saunat on uusittu ja hyppytornin portaisiin on asennettu turvakaiteet ja liukastumisesteet, vs. uimalaitosten johtaja Juha Lehmusvuori luetteli.

Ensi kesän uutuuksiin kuuluvat myös luvalliset kuutamouinnit, jotka järjestetään kolmasti, ensimmäisen kerran 16. kesäkuuta.

Hätäisimpienkin uimarien on maltettava mielensä vielä puolitoista viikkoa, sillä Samppalinnan maauimala avataan yleisölle lauantaina, 6. toukokuuta kello 10.

Siihen asti, molskis...

Samppalinnan maauimala avataan yleisölle lauantaina 6. toukokuuta klo 10.

TS/Jori Liimatainen<br />Ritva Jokinen haravoi uima-altaan ympäristöä puhtaaksi lehdistä ja roskista ja sai samalla mojovan annoksen terveellistä kevätaurinkoa.
TS/Jori Liimatainen
Ritva Jokinen haravoi uima-altaan ympäristöä puhtaaksi lehdistä ja roskista ja sai samalla mojovan annoksen terveellistä kevätaurinkoa.