Viihde

Sodanaikaisia rautasormuksia myydään veteraanien hyväksi

Turun Sanomat

Sodanaikaisia rautasormuksia aletaan myydä sotaveteraanien auttamiseksi. Myynti alkaa pääsiäisen jälkeen.

Suomen vaakunaruusulla koristeltu sileä sormus myydään erikoispakkauksessa. Yksi aito rautasormus maksaa 50 euroa, josta tuloutetaan suoraan 43 euroa veteraanien tukemiseen. Rautasormusten puhdistus, myyntipakkaukset ja postituskulut ovat 7 euroa. Myynnissä on alkuperäinen vuonna 1940 taottu rautasormus, joita on 30 000 kappaletta.

Hanke liittyy valtakunnallisten veteraanijärjestöjen aloittamaan Sotiemme veteraanit -keräykseen

Suomalaiset vaihtoivat välirauhan aikana, vuosina 1940-1941, kaikkiaan 300 000 kultasormusta rautasormuksiin, jotta kullalla voitaisiin ostaa kaikkea, mitä Suomi tarvitsi puolustukseen. Ajatuksena oli valuutan hankkiminen lähinnä ilmapuolustuksen hyväksi.

Vuonna 1940 taottuja rautasormuksia jäi Suomen sotien aikana vaihtamatta noin 30 000 kappaletta. Veteraanikeräys on saanut ne lahjoituksena. Keräyksen tuotto käytetään pienituloisimpien veteraanien ja sotaleskien arjen tarpeisiin, niin että he voisivat asua omissa kodeissaan mahdollisimman pitkään.

Rautasormuskeräyksen tuoton välittävät perille valtakunnalliset veteraanijärjestöt: Suomen Sotaveteraaniliitto, Rintamaveteraaniliitto, Rintamanaisten Liitto ja Kaatuneitten Omaisten Liitto.

Veteraanien määrä vähenee kiihtyvällä vauhdilla, mutta heidän tuen tarpeensa kasvaa samaan aikaan. Suomen sotiin vuosina 1939-1945 osallistuneita miehiä ja naisia on elossa enää alle 100 000. Kahden vuoden kuluttua heidän määränsä arvioidaan vähenevän alle 80 000:een, viiden vuoden kuluttua alle 50 000:een ja kymmenen vuoden kuluttua alle 20 000:een.

Numeroituja rautasormuksia voi ostaa K-Citymarketien infopisteistä ja Rahapaja Monetasta 18.4. - 2.5.