Viihde

Turun kaupungin kesätöihin
arpaonnen myötä 304 nuorta

TS/Jane Iltanen<br />Urasuunnittelija Janne Lehto työllistämispalveluyksiköstä ripustaa kesätyöpaikan saaneiden nuorten nimilistoja Nuorisokeskus Palatsin seinälle.
TS/Jane Iltanen
Urasuunnittelija Janne Lehto työllistämispalveluyksiköstä ripustaa kesätyöpaikan saaneiden nuorten nimilistoja Nuorisokeskus Palatsin seinälle.

PÄIVI KUKKONEN

- On tosi tärkeää, että saa omaa rahaa. Varmaankin käytän osan rahoista festareille, kertoo Neea Rantanen . - Minä en aio kuluttaa heti töistä saatuja rahoja. Sitten on rahaa säästössä, jos lähtee vaikka ulkomaille, Linda Aho puolestaan toteaa.

Arpaonni oli suosinut 304 turkulaista nuorta, kun Turun kaupunki julkisti torstaina kuukaudeksi kesätyön saaneiden nuorten nimet Nuorisokeskus Palatsissa. Valittujen nimilistan, jossa myös 16-vuotiaan Rantasen ja 17-vuotiaan Ahon nimet komeilevat, voi käydä tarkastamassa Palatsissa sekä Nuorten tiedotus- ja neuvontapiste NuortenTurussa.

- Ensimmäinen hakutoiveeni on Käsityöläismuseo, koska olin siellä työharjoittelussa ja pidän vanhanaikaisista asioista, Aho kertoo.

- Minä hain Viherlaitokselle, sillä pidän siivoamisesta ja puutarhatöistä, Rantanen sanoo.

Hakemuksia kesätyöpaikkoihin tuli noin 1 200 ja suosituimpia kohteita tänäkin vuonna olivat kulttuuritoimi sekä ulkotyöt viherlaitoksella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Myös sosiaalialan työt ovat suosittuja tyttöjen keskuudessa, jotka opiskelevat jo alaa tai suunnittelevat menevänsä opiskelemaan sitä, kertoo Risto Lahtinen Turun kaupungin nuorten tiedotus- ja neuvontapisteestä.

- Sosiaalialalle myös palkataan eniten nuoria ja toiseksi eniten viherlaitokselle.

Hakijamääristä päätellen kaupunki on tärkeä nuorten kesätyöllistäjä.

Harva alle 18-vuotias saa muualta töitä, jos ei ole kokemusta tai suhteita.

- Kaupungin kesätöistä saa työkokemusta ja omaa rahaa, jonka on itse ansainnut.

Joka vuosi jokunen nuori peruuttaa jostain syystä saamansa työpaikan. Peruutusten varalle on arvottu samalla nuoria varasijalle, joiden nimet ovat myös nähtävillä valittujen kanssa.

- Yleisin syy peruutukseen on toisen työpaikan saanti tai sitten kielikurssi tai joku muu tärkeä meno ajoittuu työjakson kanssa samaan aikaan.

Työpaikkoja oli tänä vuonna jaossa 58 enemmän kuin viime vuonna. Silti hakijoita oli parisensataa vähemmän.

- En osaa vielä sanoa, mistä tämä johtuu. Onko ikäluokka pienempi vai onko myöhäinen kevät saanut nuoret unohtamaan haun olevan käynnissä, Lahtinen pohtii.