Viihde

Maarian kirkko pukeutuu
UUSIIN TEKSTIILEIHIN

TS/Kai Jokela<br />Vihreä antependium eli alttarivaate ja Maarian kirkkoherran Heimo Rinteen yllä oleva upouusi kasukka ovat kummatkin tekstiilitaiteen professori Helena Hyvösen suunnittelemia.
TS/Kai Jokela
Vihreä antependium eli alttarivaate ja Maarian kirkkoherran Heimo Rinteen yllä oleva upouusi kasukka ovat kummatkin tekstiilitaiteen professori Helena Hyvösen suunnittelemia.

LASSE RAITIO

Maarian seurakunta esitteli maanantaina uudet kirkkotekstiilinsä, jotka otetaan käyttöön toisen pääsiäispäivän jumalanpalveluksessa Maarian kirkossa. Ainakin minulle koko käsite "kirkkotekstiilit" oli ennen esittelytilaisuutta jossakin määrin epäselvä. Kuuluko kaapissa roikkuva rippipuku kirkkotekstiileihin? Entäpä morsiamen hääpuku, täyttääkö se kirkkotekstiilin kriteerit?

No, eivätpä tietenkään. Voi minua tietämätöntä.

- Kirkkotekstiilejä ovat kasukka, stola, kalkkiliina, antependium, kirjaliina ja lukupulpetin liina, valaisivat Maarian kirkkoherra Heimo Rinne ja seurakunnan uudet kirkkotekstiilit suunnitellut professori Helena Hyvönen .

Kasukka ja stoola ovat papin pukineita, kalkkiliinan paikka on ehtoollismaljan päällä, kirjaliinan saarnastuolin laidalla ja lukupulpetin liina roikkuu - aivan oikein, lukupulpetin reunalla.

Vaan entäpä sitten tämä antependium? Ja jacquard-tekniikka?

- Antependium on alttarivaate ja jacquard-tekniikkaa käytetään, kun kangas kudotaan kuviolliseksi, selittää professori Hyvönen kärsivällisesti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä seitsemän vuotta tekstiilitaiteen professorina toimineen Helena Hyvösen vahvana ammatillisena taustana on toimiminen tekstiilisuunnittelijana teollisuuden palveluksessa.

Kirkkotekstiilejä Turussa jo 30 vuotta asunut Hyvönen on suunnitellut 1990-luvun alusta lähtien kaikkiaan seitsemään kirkkoon eri puolilla Suomea.

- Ensimmäiset kirkkotekstiilit suunnittelin Tuiran kirkkoon Oulussa. Turussa olen suunnitellut tekstiilejä Maarian kirkon lisäksi Henrikin kirkkoon ja Kaarinan kirkkoon.

- Voin sanoa, että kirkko on antanut minulle taiteellisesti parhaat tehtävät ja yhteistyö seurakuntien väen kanssa on ollut todella antoisaa.

Maarian kirkon entiset kirkkotekstiilit oli suunnitellut Irma Kukkasjärvi 1980-luvun alussa.

- Upeitahan nekin tekstiilit ovat, mutta 25 vuoden kuluessa jo hieman käytössä kuluneita ja osin kutistuneitakin. Ne siirretään nyt Maarian seurakunnan muiden yksiköiden käyttöön, kirkkoherra Rinne kertoi.

Uusien kirkkotekstiilien aiheet on otettu Maarian 1300-luvulla rakennetun kirkon ikivanhoista seinämaalauksista.

- Kirkkotekstiilien suunnittelussa innoitus syntyi keskiaikaisen kivikirkon arkkitehtuurista, kirkkomaalauksista ja siitä tietoisuudesta, että vuosisatojen ajan tämä kaunis rakennus on toiminut ihmisille lohdutuksen ja korkeamman voiman "kotina", Helena Hyvönen tilitti.

- Aluksi minua suorastaan ahdisti ajatus siitä, mitä minä voisin tuoda tällaiseen miljööseen lisää. Kun olin sitten yhden elokuun ajan pyöräillyt Vasaramäestä läpi Turun, pitkin Aurajoen rantaa Koroisten ristin ohi Maarian kirkolle, istunut helteisen keskipäivän tunnit kirkossa oikeastaan tekemättä ensin mitään, sitten piirrellyt kattomaalauksia ja pistänyt muistiin kirkon värisävyjä, idea tekstiilehin oli syntynyt "kuin itsestään". Vanha totuus "inspiraatio tulee istumalihaksilla" osoittautui todeksi.

Kirkkotekstiilien suunnittelussa oli mukana myös seurakuntalaisista koostunut työryhmä, jolle Hyvönen jakoi auliisti kiitoksia.

- Lopputuloksessa myös työryhmän näkemys on vahvasti mukana. Työryhmä toimi ikäänkuin kaikuna suunnittelijalle, Hyvönen kiitteli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirkkotekstiilien värityksessä on käytetty liturgisia värejä: punaista, valkoista, vihreää ja violettia.

- Tekstiilien värisävyt syntyivät tilan omista väreistä ja kuviot hahmottuivat kirkon keskiaikaisten seinämaalausten pohjalta. Kuvioihin on kirjottu kolmiulotteisesti kirkollisia symboleja, Hyvönen kertoi.

Esittelytilaisuuden lopuksi kirkkoherra Rinne pukeutui uusiin tekstiileihinsä.

- Tämä kasukka on nyt ensimmäistä kertaa päälläni. Tuntuu kevyeltä ja näyttää hyvältä, Rinne kehaisi.

Hyvä niin, uusia ei varmaan ole luvassa taas seuraviin pariinkymmeneen vuoteen.

Maarian kirkon uudet kirkkotekstiilit otetaan käyttöön toisena pääsiäispäivänä 17.4. klo 10 alkavassa jumalanpalveluksessa, jonka jälkeen professori Helena Hyvönen esittelee kirkkotekstiilit kiinnostuneille. Jumalanpalveluksen jälkeen myös kirkkokahvit Maarian pappilassa.

TS/Kai Jokela<br />Uusien kasukkojen säilytystä varten teetettiin myös tuliterät henkarit Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän puutyöpajassa. - Näiden pitää olla näin leveät, jotta kasukat säilyvät suorassa, Helena Hyvönen selittää.
TS/Kai Jokela
Uusien kasukkojen säilytystä varten teetettiin myös tuliterät henkarit Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän puutyöpajassa. - Näiden pitää olla näin leveät, jotta kasukat säilyvät suorassa, Helena Hyvönen selittää.