Viihde

Paras jäte on sellainen, josta luodaan uutta

TS/Arto Takala<br />Tallinan kierrätyskeskuksen tekstiilityönohjaaja Pille Keller kehitteli odottajan tuolia, jossa on hyvä pompotella ajankulukseen.
TS/Arto Takala
Tallinan kierrätyskeskuksen tekstiilityönohjaaja Pille Keller kehitteli odottajan tuolia, jossa on hyvä pompotella ajankulukseen.

HANNA TOIVONEN

Kun eristevanuun puhaltaa kuumailmapuhaltimella, siihen ilmestyy upeita orgaanisia kuvioita - tästäpä vaikkapa lampunvarjostin? Vanhasta sulkapallomailasta syntyy helposti omaperäinen ryijytyö. Ja sopisiko opettajalle punakynistä tehty kaulakoru?

Vanhasta syntyi uutta Uusi elämä -projektin kurssilla. Lähes puolensataa innokasta täytti Turun kaupungin työkeskuksen idearikkaalla työntouhulla lauantaina. Uutta elämää kaipaavaa vanhaa materiaalia riitti.

- Olen tyhjentänyt kotini, kaikki tuttavieni liikkeet, kaupungin varastot ja vähän kierrätyskeskuksestakin päälle, kertoi ympäristötarkastaja Petri Uggeldahl Turun ympäristötoimistosta.

Kurssin ideana on keksiä uusiokäyttöä ei vain yhdelle Ekotorin esineelle vaan sellaiselle jätteelle, jota tulee aina liikkeissä ja teollisuudessa.

- Kurssilla pyritään huomioimaan se, ettei kaikkea tarvitse aina ostaa uutena. Jos kaikki kuluttaisivat niin kuin me, ei maapallo kestäisi.

Uggeldahlin mukaan paras jäte on sellainen, joka ei synny ja jos syntyy, niin siitä luodaan uutta. Yksi suksista tehty pannunalunen ei pelasta maailmaa mutta kertoo, että kaikkea voidaan kierrättää ja muistuttaa keittiönpöydällä, että mitä yllättävämmistä asioista saa mitä yllättävämpiä asioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kurssi on osa isompaa hanketta, jossa tehdään yhteistyötä Viron kanssa. Uusi elämä -hankkeen projektijohtajan Tuovi Kuortin mukaan tarkoituksena on ei enempää tai vähempää kuin ihmiskunnan pelastaminen.

- Maailma on täynnä materiaaleja, jotka olisi hyvä saada käyttöön eikä kaatopaikoille.

Odottajan tuolista voi tarkistaa ajan

- Tästä tulisi ihania pehmoleluja ja käsinukkeja, huudahti Niina-Kaisa Puustinen suurten tekstiiliä pursuavien jätesäkkien keskeltä.

- Ja tästä tulee hyvä rumpukalvo, hän huomasi nahan.

Puupajassa touhuttiin joka puolella. Hämeenlinnalainen muotoiluopiskelija Minna Eloranta puhalteli kuumailmapuhaltimella aukkoja ilmastointiputkissa käytettävään eristevanuun. Keraamikot Minna-Liisa Soini ja Anu Nurminoro keskittyivät purkamiseen: he purkivat pari puhelinta, videokameran ja vanhan Singerin - mutta se osoittautui vaikeaksi.

- Me olemme keskittyneet siihen, mitä näistä voi löytää, naiset nauroivat.

Virosta tullut Pille Keller viilasi sen sijaan jo huiman tuoteidean parissa. Hän teki vanhoista jousista, filmikelan muovipäällysteistä, kellosta ja muutamasta CD-levystä odottajan tuolia, jolla voi pomputella ajankulukseen ja aina välillä tarkistaa sisäänrakennetusta kellosta, kauanko aikaa vielä on. Hannele Mäki-Ettala-Mustonen valmisti retrohenkisen vyön Finluxin kaukosäätimenkannen osista ja vanhan nahkasohvan nahasta. Varsinais-Suomen käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen projektipäällikkö oli etsimässä kurssilla uusia ideoita, joita voisi käyttää muun muassa käsityökouluissa.

Susanna Koskela oli törmännyt rojun keskellä WilkinsinPrinsessa karkuteillä -kirjaan, ja siitä se idea prinsessan peilipöytään sitten lähti.

Kierrätysmateriaaleja käyttävät muotoilija Aki Kotkas ja tekstiilitaiteilijat Meri Hietala ja Pia Bergman esittelivät kurssilaisille omia projektejaan, joista osa oli tuotannossa ja myynnissä. Esimerkiksi Hietalan Unicefin vanhoista keräysliiveistä suunnittelemat tohvelit ja laukut myyvät Japanissa. Kotkas on tehnyt CD-telineitä vinyylilevyistä, pyörätelineitä autonrenkaista ja hedelmäkulhoja pyykkikoneenrungoista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Arto Takala<br />Minna Eloranta oli tutustumassa kurssilla materiaaleihin, tässä kokeiltiin kuumailmapuhaltimen vaikutusta eristevanuun.
TS/Arto Takala
Minna Eloranta oli tutustumassa kurssilla materiaaleihin, tässä kokeiltiin kuumailmapuhaltimen vaikutusta eristevanuun.
TS/Arto Takala<br />Riika Notkola valmisti puukynistä tyylikään kaulakorun, vaikkapa kuvaamataidonopettajan kannettavaksi tarvikepaketiksi.
TS/Arto Takala
Riika Notkola valmisti puukynistä tyylikään kaulakorun, vaikkapa kuvaamataidonopettajan kannettavaksi tarvikepaketiksi.