Viihde

Tbilisin hääpöytä odottaa vieraita

TS/Kai Jokela<br />Turkulaistunut georgialainen Marina Aladashvili tutustui ensimmäistä kertaa Rustavi-yhtyeeseen tbilisiläisenä koulutyttönä.
TS/Kai Jokela
Turkulaistunut georgialainen Marina Aladashvili tutustui ensimmäistä kertaa Rustavi-yhtyeeseen tbilisiläisenä koulutyttönä.

JOUKO GRÖNHOLM

Huima saappaankärkitanssi kopisee ja uljas polyfoninen laulu helisee, kun maailmankuulu georgialainen perinneyhtye Rustavi tuo terveiset Kaukasuksen eteläisiltä rinteiltä.

Polyfonisuus viittaa moniääniseen laulutapaan, jossa äänet itsenäisinä säestävät toisiaan; oikulliset sävelet käyvät monimuotoista vuoropuhelua. Aidoimmillaan polyfonia kaikuu juuri Tbilisissä ja muualla Georgiassa.

Ei ihme, että Unesco on ottanut suojeltavien kulttuuriaarteiden listalleen arkkitehtuurin muistomerkkien rinnalle georgialaisen polyfonisen lauluperinteen.

Viestinviejänä ympäri maailmaa

Rustaviin kuuluu 52 laulajaa ja tanssijaa. Ryhmä on konsertoinut kaukasialaisten kotikontujensa lisäksi kuudessakymmenessä maassa. Suomessa ryhmä esiintyy nyt ensimmäistä kertaa.

Kahdentoista paikkakunnan kiertue alkaa huomenna lauantaina Turun konserttitalossa ja päättyy huhtikuun puolessavälissä Kotkaan.

Rustavin Georgialaiset häät on esitys, joka alkaa jo konserttitalon ulko-ovelta. Punainen matto ja tervapadat johdattavat katsojat häätaloon. Aulassa georgialaiset ottavat vastaan vieraansa; peremmällä odottaa hääpöytä, ja suuret juhlat voivat alkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Perinneryhmä johdattelee elämysmatkalle Kaukasuksen rinteiden ja Mustanmeren rannikon jylhään maisemaan.

Tbilisistä Turkuun

Suomeen yhdeksän vuotta sitten muuttanut ja suomen kielen täysin omaksunut Marina Aladashvili tuntee ylpeyttä Rustavi-yhtyeen laulajista ja tanssijoista. Ryhmän Suomen-vierailu tuo Marinan mieleen kouluaikaiset muistikuvat Tbilisin pääkadun Rustavelin varrella sijaitsevasta filharmonian rakennuksesta; siellä hän kuuli Rustavia ensimmäisen kerran.

Kun Rustaveli-katu viittaa suoraan Georgian kansalliseepoksen sepittäjään, Rustavi on puolestaan lainannut nimensä pieneltä georgialaiselta kaupungilta. Yhtye perustettiin 1968, ja se lunasti nopeasti paikkansa georgialaisen eli kartvelilaisen perinteen vaalijana.

- Meille georgialaisille Rustavi on kulttuurimme lippulaiva maailmalla, Marina Aladashvili miettii.

- Tuntuu hienolta, että Rustavin taitoihin voidaan nyt tutustua täällä pohjoisessakin.

Rustavin verkkosivut www.rustavi.org tarjoavat lisätietoja georgialaisesta perinteestä kiinnostuneille.

Rustavi-yhtyeen konsertti Georgialaiset häät lauantaina 18. 3. klo 19 Turun konserttitalossa. Lippuja myy konserttitalon kassa, avoinna tänään perjantaina klo 11-17 ja lauantaina klo 18-19.